Реклама / Ads
12| 4477 |17.01.2016 НОВИНИ

Руски министър: Не се водят никакви преговори за "Южен поток"

.
"Южен поток" е история
Руският енергиен министър Александър Новак заяви пред БНР в Москва, че страната му не планира да намали експорта на нефт от Руската федерация през тази година. Според него, прогнозната цена на "черното злато" през 2016 – та ще се движи в диапазона между 30 и 50 щатски долара.
 
На въпрос за переспективите по реализирането на газопровода “Южен поток“ с оглед на влошените отношения между Москва и Анкара, министър  Новак отговори кратко: Вие знаете, че този проект е спрян, и то не по инициатива на руската страна. Не се водят никакви преговори или действия по този въпрос. Така той отговори, попитан за переспективите по реализирането на газопровода “Южен поток“ с оглед на влошените отношения между Москва и Анкара.

На последващ въпрос дали има контакти на високо равнище между българската и руската страна по темата, министърът отговори така: С България и с вашия министър на енергетиката постоянно сме в контакт и сме в различни форми на комуникация. Така че между нашите две министерства има изградено международно сътрудничество.

Според Новак в момента сме свидетели на дълъг период на ниски цени на петрола на световните пазари, както и на възстановяването на пазара: Да правите прогнози в този момент не е много добре. Но мога едно да кажа едно - че има два основни фактора в тази област и те са свързани с търсенето и предлагането. Тези два фактора играеха значение за спада на цените до нива от 40 до 50 долара. Що се отнася до спада до равнища от 30 долара, виждаме финансов характер на тези цени. В цял свят в този сектор виждаме съкращаване на инвестициите.Свидетели сме на инерционен процес, свързан с инвестициите, въпреки че през миналата години видяхме нарастване на добива на петрол в цял свят. Виждаме, че с по ниски темпове от планираното се намалява търсенето спрямо предлагането на „черното злато“ на световните пазари. Това е най продължителният период на спад на цените на петрол, спрямо 70-те и 80 –те години и въобще през периода на последните 45 години. Периодът на възстановяване на пазара може и да бъде по-продължителен. Имаше преценки преди година, че това ще стане в началото на 2016-та, но сега се появяват оценки, че това може да се отложи за 2017 година.При всички случай трябва да се почака и да се види в каква степен това носи конюнктурен характер.

Руските петролодобивни компании, ще преминат през този период с оглед на тяхното състояние, но до закриването на част от тях няма да се стигне, заради ситуацията на световните пазари и падащите цени на, коментира министър Новак:

Няма такива оценки - да се закриват руски петролодобивни компании. Дори мога да кажа, че ще те ще запазят обемите на добиви си от предишната година. Нямаме основание да закриваме! Да, цените на нефта са ниски, гледано от днешна перспектива, но това има цикличен характер. Ще ви припомня, че подобни моменти имаше през 70-те години, после също през 1986 год. Затова руските петролодобивни компании, ще преминат този етап с оглед на собствените си инвестиционни проекти и възможности, но за закривания не виждам основания.   

С влизането на Иран на световния петролен пазар, в началото няма да се промени нищо коментира министърът.

От първия ден нищо няма да се промени. За да се случи това, иранските ни партньори трябва да направят промени във вътрешното си законодателство по отношение на привличането на чуждестранни инвестиции .От друга страна, руските компании предстои да видят какви ще бъдат условията за инвестиции, предложени от иранските власти. Затова мисля, че това ще отнеме определен период и то доста време - защото има съгласуване от едната и другата страна. Краткосрочният ефект след вдигането на санкциите спрямо Иран може да има значение за петрола, които е в танкерите, които бе натрупван по време на целия период на санкциите и това може да доведе до появата на  допълнително количество на нефт на световнитепазари.   

В понеделник започва посещение на емира на Катар в Русия. Това едва ли ще промени сегашното ниво на сътрудничество между Москва и Доха, които имат различни подходи по решаването на сирийската криза, коментира Новак. Между тях няма общи проекти в  сферата на енергетика, коментира той:

Аз съм съпредседател на междуправителствената комисия за сътрудничество на Русия с Катар. Москва и Доха разглеждат различни проекти, свързани със сътрудничеството в сферата на машиностроенето, селскостопанска продукция и т.н. В сферата на енергетиката сътрудничеството ни е в рамките на световната организация на страните производителки и износителки на газ, а колкото до общи проекти такива няма териториите на Русия или Катар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 10990 |16.01.2016 Ченалова: Водят магистрати при Пеевски да ги одобрява . 13| 5005 |13.01.2016 Ненчев: Купуваме руски двигатели за МИГ-29, но не от Русия . 3| 6362 |03.01.2016 Кристиано Роналдо влюбен в нова рускиня . 6| 5028 |02.01.2016 Украйна отвръща на удара: налага ембарго върху руски стоки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads