Реклама / Ads
2| 6314 |23.03.2008 НОВИНИ

Руски оръжеен бос купува част от Рила

.
Съдружник на руски оръжеен бос е един от инвеститорите на туристическия комплекс "Супер Паничище" в Рила. Руси Русев, собственикът на фалиралия търговски център "Боила" е имал бизнес с брата на арестувания в Тайланд Виктор Бут - Сергей.
 
Това пише 24chasa.blogspot.com. Двамата са въртели общ бизнес чрез фирма „КАС инженеринг", която изнася спецпродуцкия за страни от Третия свят. В момента Русев, заедно с Георги Велчев, брат на бившия министър на финансите Милен Велчев, инвестира в скандалния проект „Паничище-Езерата - връх Кабул". Плановете за туристическия център предвиждат застрояването на 2400 хектара площи, на които да се изградят 100 хотела, разполагащи с от 5600 до 8000 легла. Предвижда се да бъде построен ски център с 14 алпийски трасета, 27 нови писти с обща дължина 80 км и 21 ски-съоръжения.

По информация на спецслужбите, отношенията между бившите преки бизнес-партньори Бут и Русев не са приключили, въпреки че не фигурират в общи фирми в България. Бизнесът между двамата започва през 1996 г. Тогава Виктор Бут е бил 3 пъти у нас. Същата година брат му Сергей купува фирма "Ер Зори", а негов съдружник става Русев чрез фирма "КАС инженеринг". През 1996 г. братята Бут пристигат у нас с товарен самолет "Ил 76" от Египет и след седмица машината, натоварена със спецпродукция, излита на Обединените арабски емирства. През 1999 г. "КАС инженеринг" е получила 22 разрешителни за износ на оръжие, сочи справка.
Проверка в системата "Дакси" показа, че на името на Сергей Николаевич Бут са вписани две фирми - "Рокман" ЕООД и "Нордик лимитед"ЕООД. През 2005 г. финансовото министерство на САЩ наложи забрана на американските фирми да имат какъвто и да е бизнес със Сергей Бут или с "Рокман Лимитед".

Сергей Бут е наречен от ООН "ключов сътрудник в руските оръжейни операции".
Според доклади на ООН самолети, собственост на Виктор Бут, са били товарени с българско оръжие на бургаското летище, откъдето са отлитали за африкански държави, върху които е наложено международно оръжейно ембарго.Основният инвеститор в проекта " Супер Паничище" е "Рила спорт". Тя е собственост на офшорката Rylstone trading, чиито истински собственици остават скрити.
"Рила спорт" държи и дружеството "Рила спорт хотелс", което пък ще инвестира в леглова база на курорта. Изпълнителен директор на "Рила спорт" е Славейко Стайков, който е бивш председател на директорския борд на БМФ. В управлението на дружеството участват още адвокат Добромира Тенева-Тошева, която е официалният представител на Rylstone trading и Тихомир Трендафилов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5182 |03.03.2008 Кремъл с нов господар; в САЩ критикуват руския вот . 0| 4932 |25.02.2008 В "Кремиковци" сами си купували инструменти за 1 лв. . 3| 5246 |18.02.2008 Нямало достатъчно руски нефт за тръбата . 1| 5112 |08.02.2008 Отмениха затвора за купуване на гласове, ако си признаеш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads