Реклама / Ads
12| 5446 |01.12.2010 НОВИНИ

Руски протежета ще наливат пари в "Белене"?

.
Двата стратегически инвеститори - Финландският енергиен концерн "Fortum" и френската компания "Алтран Технолъджис", които ще наливат пари в АЕЦ "Белене", се оказаха руски протежета.
 

Fortum, чийто контролен пакет е собственост но фанландското правителство, работи в Скандинавия, балтийските страни, Полша и Русия, където развива много широк спектър от дейности, като генериране, разпределение и продажба на електроенергия и топлоенергия на крайния потребител.  . 

Концернът притежава солидни капитали и в Русия - 93,4% от генериращата компания ТГК-10 от акциите и блокиращ пакет (над 25%) в ТГК-1, пише БГНЕС.

Fortum е един от водещите производители и доставчици на топлинна и електрическа енергия в Урал и Западен Сибир. Концернът също така се занимава с износа от Русия на електричество, ядрено гориво и въглища. Печалбата на Fortum за третото тримесечие на 2010 г. се сви с 4% на годишна база, но се оказа по-добра от прогнозата, благодарение на възстановеното потребление в скандинавските страни и Русия. Операционната печалба на компанията за периода юли-септември е 302 милиона евро при средна прогноза от 288 милиона евро.

Продажбите са нараснали с 10% до 1,15 милиарда евро, което съвпадна с горната граница на очакванията на експертите. В края на миналата седмица финландският енергиен концерн Fortum и руската държавна корпорация "Росатом" подписаха меморандум за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика.

Другият инвеститор в проекта АЕЦ "Белене" френската компания "Алтран Технолъджис" развива дейност в широк спектър. Дружеството се занимава с консултантство в областта на технологиите и иновациите, информационните системи, стратегически решения и мениджмънт. Компанията работи още в сферите на въздухоплаването и отбраната, инфраструктура, транспорта и автомобилите, енергетиката, комуналните услуги и индустрията, финансовия сектор, здравеопазването и телекомуникациите. Неотдавна обаче "Росатом" обяви, че иска да навлезе на френския пазар. Не е изключено посредник за инвазията да е консултантската компания "Алтран". Още повече, че "Росатом" предложи французите да влязат в новия консорциум за изграждане на АЕЦ "Белене".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6189 |10.11.2010 1,5 милиарда долара "наливат" емигрантите в България . 17| 5255 |06.11.2010 Руски журналист пребит до смърт . 36| 9301 |31.10.2010 Г. Коритаров: България е благоприятна за руските тайни служби . 3| 6809 |26.09.2010 Наливат 35 млн.лв. за млади специалисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads