Реклама / Ads
1| 4288 |22.05.2018 НОВИНИ

Руски сенатор: Отказът на България от „Южен поток“ беше груба грешка

.
„Отказът на България от „Южен поток“ беше груба грешка. Турция веднага използва своя шанс, а ФРГ строи „Северен поток-2“. Добър урок за София“, написа сенаторът Алексей Пушков в „Туитър“.
 

Повод за това изказване стана интервю на българския президент Румен Радев, който е на посещение в Русия. Той заяви пред „Комерсант“, че България иска директни доставки на руски природен газ през Черно море.

Днес Радев ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в Сочи. Това е първата двустранна среща на президентите на Русия и България за последните десет години.

Според руски експерти има реални възможности за реализира на директна газова връзка между двете страни.

 

„България има определени шансове. Първата отсечка на „Турски поток“ е построена до бреговете на Турция. Напълно е възможно втората отсечка да бъде построена до акваторията на България“, смята водещият експерт на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков.

 

Според него за всички ще бъде изгодно, ако маршрутът на втората тръба премине през България. Експертът добави, че вече са подписани необходимите междуправителствени споразумения за това. „Но не трябва да се очакват свръхпечалби от транзита или някакви отстъпки в цената. Обемът няма да бъде голям“, поясни Юшков.

 

Първият заместник-председател на Комитета по енергетика на Държавната дума Игор Ананских смята, че строителството на „Български поток“ ще зависи от конкретните действия на властите в София.

 

„Без съмнение, газотранспортната система на България е много развита. По принцип, тя е удобно място за вход на руския газ. И пътят за Южна Европа е по-кратък. Плюсовете са много. Не е случайно, че по-рано „Южен поток“ беше планиран през България. Но, за съжаление, ЕС направи така, че проектът да бъде отложен. До голяма степен в момента много неща зависят от България и от нейните конкретни действия, а не от приказки. Русия е готова да се върне към обсъждането на „Южен поток“, или така нареченият „Български поток“ при по-ясна позиция на България“, коментира Ананских.

 

„Това не беше политически проект, по тази причина не трябваше да се отчита мнението на ЕС. Ние многократно се опитахме да кажем това на българите. Тъй като проектът е пазарен, следователно, той зависи директно отношенията между Русия и България“, подчертава Ананских.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6158 |21.05.2018 Президентът: Купуваме нови самолети за 1.5 млрд. лева, няма да са руски . 8| 5893 |16.05.2018 Откриха мъртъв известен руски дипломат . 1| 4524 |09.05.2018 Сърбия: Армията ни ще е по-силна с руските оръжия . 2| 4999 |03.05.2018 Руски изтребител се разби над Сирия, пилотите загинаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads