Реклама / Ads
0| 4865 |07.10.2008 НОВИНИ

За РВЕ сигурността на "Белене" има най-висок приоритет

.
РВЕ се ползвал с по-голяма политическа подкрепа, докато инженерите предпочитали белгийската фирма Електрабел. Било обаче напълно възможно конкуренти да се обединят.
 

 

По повод информациите за евентуалното участие на германския концерн РВЕ в изграждането на АЕЦ Белене се радио ДВ се свърза с централата на концерна, откъдето се е получило кратко становище. Германският енергиен концерн РВЕ е фаворит за стратегически инвеститор в АЕЦ Белене, съобщи тези дни агенция Ройтерс. РВЕ от град Есен и белгийската Елетрабел се конкурират за дялово участие от 49 процента в ядрената електроцентрала. Участник в преговорите е заявил пред Ройтерс, че германците са проявили повече гъвкавост в дискусията за разходите, мениджмънта и бъдещите продажби на електроенергия.

Анет Урбацка от пресслужбата казва по този повод, че на такава ранна фаза концернът по принцип не дава изявления, но предоставя кратко писмено становище. Мнението на Хайнц-Петер Буц от Дружеството за сигурност на реакторите в Германия, който отговаря на въпроса дали ядрената технология е станала по-сигурна през последните години гласи : "Сигурността зависи от това, което в дадения момент е постижимо със средствата на техниката и науката. Техниката и науката непрекъснато се развиват, тоест – развива се и сигурността. Днес тя е относително по-добра, отколкото беше преди, но само относително", казва Буц.

А в становището за Белене на германския концерн РВЕ се казва: „Приветстваме решението на НЕК да избере РВЕ като предпочитан инвеститор за 49-процентно дялово участие в проектен консорциум за изграждането на нова АЕЦ в Белене на река Дунав в Северна България. По този начин НЕК взе решение да продължи преговорите с РВЕ за създаването на смесено дружество с цел – основаване на съвместен консорциум за разработване на проекта. Главната задача на този консорциум ще бъде да разработи в детайли проекта най-вече предвид на съвременните изисквания за сигурност. Това се отнася както до техническата концепция, в която са включени фирмите Сименс и Арева, така и до по-нататъшните анализи за сигурността на базата на изследвания и експертизи, включително и разрешителните процедури. Освен това ще се разработват и въпросите, свързани с икономическата ефективност, финансирането и складирането на отработените вещества, както и други стратегически аспекти на проекта. След като бъдат изяснени всички релевантни аспекти, договорно ще може да се уреди евентуалното съвместно участие в изграждането и стопанисването на новата електроцентрала. Разбира се, за РВЕ сигурността на централата има най-висок приоритет. Тук няма място за никакви компромиси. За нас е от особено важно значение в предстоящата фаза на преговорите по удовлетворителен да бъдат решени всички все още открити въпроси от този комплекс.” Това се казва в изпратеното до редакцията на Дойче веле официално становище на есенския концерн РВЕ по повод изграждането на АЕЦ Белене. Правителствен източник в София потвърдил пред агенция Ройтерс, че изглежда РВЕ се ползва с по-голяма политическа подкрепа, докато инженерите предпочитат белгийската фирма Електрабел. Според източника напълно било възможно обаче двамата конкуренти да се обединят.

Александър Андреев  (ДВ)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4741 |06.10.2008 Енергийните гиганти на Европа идвали за "Белене" . 3| 5144 |10.10.2007 Румен Петков „маже ските" на новата агенция по сигурността . 0| 4789 |19.09.2007 Станишев „заобиколи” Петков и вкара Агенцията по сигурността в парламента . 1| 5160 |13.07.2007 Петър Димитров и Меглена Тачева са новите лица в кабинета, ще има агенции за сигурността и горите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads