Реклама / Ads
7| 4920 |11.10.2010 НОВИНИ

РЗС: Бюджет 2011 - последно сбогом за ГЕРБ

.
Ако не се промени бюджета, излизаме на протест, заканиха се от партията на Яне Янев.
 

Политическият съвет и народните представители от „Ред, законност и справедливост” внесоха официално писмо до премиера Бойко Борисов с конкретни предложения за бюджета за следващата година. Предложеният от Министерски съвет бюджет за 2011 г. е последно сбогом на предизборните обещания на ГЕРБ. Нещо повече, той създава сериозен риск за социалния мир и е сигурна предпоставка за финансова катастрофа, заяви на пресконференция в новия пресцентър на РЗС председателят на партията Яне Янев.

Министерски съвет трябва да изтегли бюджета и да проведе серия от консултации с експерти, за да предложат принципно нови параметри. Ако това не се случи РЗС ще предприеме серия от протести, за да разбере обществото какво цели правителството и какви ще бъдат последиците ако се приеме този бюджет.

Необходимо е цялостно преструктуриране на централната държавна администрация, която да съответства на новите императиви, налагани от кризата. Вместо това, в проектобюджет 2011 г. е заложено допълнително наливане на държавни пари в администрацията, въпреки обявеното 20% съкращаване на състава й. Незабавно трябва да се пристъпи към рязко съкращаване на държавната администрация – като брой звена, като числен състав и като разходи, категоричен бе Яне Янев.
На второ място е необходим принципно нов подход към функциите и финансирането на властовите институции по места. Областните администрации в сегашния си вид са една паразитна структура, те трябва да бъдат съществено съкратени, както броят на чиновниците, така и разходите за областни управители като цяло. Наложителна е реформа в държавните институции, отговорни за събирането на приходите в бюджета – НАП, митници, НОИ, НЗОК. Те на практика не работят като една от основните причини за това е липсата на единна информационна система. Агенция "Митници" не изпълнява функциите си, продължава да е корупционно блато, защото не разполага със структура за митническо разузнаване и разследване, НОИ е с дефицит от 2 млрд. лева, а НЗОК е финансова пирамида, заяви Янев.

Четвъртото предложение към премиера е свързано с пакет от законодателни мерки за държавна регулация на банковия сектор. Банковата система в България е единствената сфера, която остава незасегната от финансовата криза. Нещо повече, банките черпят дивиденти от кризата и реализират печалби за сметка и на гърба на гражданите и бизнеса. Държавата трябва да се намеси в банковия сектор чрез въвеждането на данък върху финансовите транзакции и върху междубанковите трансфери.
Лидерът на РЗС посочи, че ако се направи цялостно административно преструктуриране, в бюджета може да дойде допълнителен приход от 1,2 млрд. лева, а от данъците към банките и след регулация на банковото законодателство в хазната могат да постъпят повече от 1,5 млрд. лева.

От утре РЗС започва символичен протест пред Министерството на финансите, където ще има пункт с активисти, които ще настояват проектът за бюджета да бъде оттеглен. Ако до 25 октомври това не стане, ще бъде организиран протест пред ведомството на Дянков. Ако и тогава няма ефект – в средата на декември ще предприеме ефективна блокада на министерството и ще призове гражданите за подкрепа. Янев е убеден, че блокадата може да прерасне в национален протест с участието на синдикати, работодатели и граждани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5494 |08.10.2010 "Атака" под въпрос за бюджет 2011 в парламента . 11| 4909 |06.10.2010 Пл. Орешарски: Приберете си бюджета и го преработете! . 4| 5344 |05.10.2010 С. Дянков: Няма министерство с орязани пари в бюджет 2011 . 1| 4995 |04.10.2010 Б. Данев: Бюджет 2011 налива вода в пясъка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads