Реклама / Ads
8| 6201 |01.07.2010 НОВИНИ

РЗС финтира системата за гласуване в НС, ГЕРБ отдавна ползвали чуждите карти

.
Яне Янев и Емил Василев от РЗС разкриха, че дори и с пръстов отпечатък, гласуването с чужди карти е възможно. Фокусът им издал депутат от ГЕРБ. Днес двамата са тествали шмекерския номер, който действал безотказно. ДПС: Опозицията отдавна ползва "този начин" на гласуване.
 
Депутатите от от РЗС са установили днес пробив в системата за гласуване в Народното събрание. Народен представител от ПГ на ГЕРБ, чието име те не искат да назовават, ги е информирал, че има начин как да се гласува с чужда карта, каза Емил Василев.

Системата е с пръстови отпечатъци, но ако се задържи достатъчно дълго време пръстът върху пулта, независимо, че се поставя чужда карта, гласуването се отчита за редовно. Четири пъти подред Емил Василев е гласувал с картата на Яне Янев текстове от Закона за движение по пътищата днес. Двамата се уговорили да направят теста, за да се уверят дали шмекерията, подадена им от ГЕРБ, отговаря на истината. За депутатите от РЗС това е скандално и те се питат заради тази съзнателна или не техническа неизправност, или пробив, колко от законите приети в 41 -то НС са приети в нарушения на правилника му.

"Притеснява ме, че това е обществена тайна в парламентарната група на ГЕРБ и че те многократно са гласували по този начин", продължи народният представител Емил Василев. "Става въпрос за някакъв абсурд, защото доколкото знам, системата за гласуване в НС струва около половин милион лева", добави той. "Половин милион лева за какво, за да обслужва ПГ на ГЕРБ, за да гласуват незаконно с чужди карти?, запита депутатът. За съжаление, чак днес научихме и скандалът е невероятен – това не е система за гласуване, а имитация, коментира той. Според него въпросът не опира само до пари, а доколко е действително гласуването на всички законопроекти от влизането в експлоатация на тази система. Емил Василев подозира и допуска, че е възможно още в началото системата да е програмирана така и само определени хора за знаят за този умишлено въведен „дефект”.

След като депутатите от РЗС дадоха специален брифинг в парламента, посветен на този пробив в системата, покрай народните представители Емил Василев и Тодор Великов минал депутатът от ДПС Хасан Хаджихасан, който им съобщил с усмивка, че този начин на гласуване отдавна е познат и ползван и от депутати извън управляващите.

Лидерът на РЗС взе думата по процедурен въпрос и от парламентарната трибуна съобщи за нередностите при гласуването. При него дошъл квестор и заявил, че гласуването им по време на пробата, която те са направили, е отменено, каза Яне Янев. Цецка Цачева го прекъсна и заяви, че времето му е изтекло. Председателят на парламента обясни, че тази проба няма как да се случи, защото зад депутатите има оператор, който сигнализира квесторите, за да се намесят при подобни случаи. Тя се обърна към депутатите от РЗС и заяви, че повече няма да им дава трибуна по този въпрос и ги предупреди, че ако нарушават реда в залата ще ги отстрани от пленарното заседание.

В крайна сметка тя изпълни заканата си и отстрани Яне Янев от залата. Емил Василев предложи от парламентарната трибуна поправките в Закона за движение по пътищата да бъде прегласуван отново, заради проверката, която двамата с Яне Янев са направили, гласувайки с разменени карти, което не бе одобрено от депутатите с гласуване. Цачева отказа да се приемат доводите му, а Василев заяви, че в знак на протест ще обмисли дали да не гласува срещу всички законопроекти до края на 41 НС. Цецка Цачева прикани депутатите да продължат сериозната си работа по Закона за енергетиката “след тази веселба”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4788 |10.06.2010 Срина се системата за нови документи . 5| 5279 |24.04.2010 Системата за детски градини прегря . 10| 4766 |11.12.2009 Цачева се покая пред Данаилов за грешка в системата . 10| 4666 |25.11.2009 Масларова финтира прокурори, НС я прецака с пост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads