Реклама / Ads
13| 4567 |13.12.2009 НОВИНИ

РЗС: ГЕРБ бъка от политически кърлежи и нагаждачи

.
"Притежатели на червени и жълти книжки, както и редовни читатели на в. "Дума", нарекоха членовете на ГЕРБ от "Ред, законност, справедливост" в декларация по повод 20 години от митингите на 14-ти декември за премахването на член Първи от Конституцията.
 

РЗС информира, че декларацията е трябвало да бъде изчетена от парламентарната трибуна, но партията на Бойко Борисов не е позволила това да се случи.

Frognews.bg публикува пълния текст на заявлението, предоставен ни от "Ред, законност, зправедливост"

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Политическия съвет на РЗС по повод двадесет години от 14 декември 1989г.

ГЕНЕРАЛНАТА ПРОМЯНА Е НА ПЪТ ДА СТАНЕ ГЕНЕРАЛНА ПОДМЯНА

България нямаше своята унгарска 1956г. в борбата срещу комунизма, нито чешката съпротива от 1968г. срещу съветските танкове, нито дългогодишната борба на полската „Солидарност” срещу тоталитарния режим. За сметка на това имаше бригада от старци-разбойници самопровъзгласили се за несменяеми комунистически вождове.

На 10 ноември 1989г. същите тези извършиха вътрешнопартиен преврат. Целта бе да се стовари вината върху Тодор Живков, а БКП да продължи да управлява чрез монопола върху властта под формата на съветска перестройка. Първата спонтанна и мощна общонародна вълна срещу комунистическия режим в България бе живата верига и митинга около комунистическото Народно събрание на 14 декември 1989г. Десетки хиляди граждани скандираха „Долу член 1-ви” от старата Конституция, закрепващ господстващата роля на БКП в страната. „Долу БКП” скандираше множеството и искаше за първи път открито комунистите да слязат от властта, а комунистическите величия бяха наричани „хайдуци” и „мафия”. От тази дата България стана друга и започна битката комунизъм или демокрация.

Месец по-късно член 1-ви от Основния закон бе отменен под натиска на остро протестиращите граждани. Танковете така и не дойдоха. Страната тръгна не по пътя на перестройката, а на смяна на системата. Хората видяха в СДС символа на промяната, която ще прати комунизма в историята, но уви комунизма е жив и само изроден в други уродливи политически субекти пазещи статуквото.

20 години по-късно комунизмът си отиде, но комунистите останаха. По върховете на държавата и в новото хилядолетие царстват същите комунистически фамилии, както тези от преди 1989г. Страната ни затъна в корупция, престъпност и бедност. Шокирахме Европа като шампиони по убийства и безнаказаност. Няма европейска страна в която след 65 години комунизъм и посткомунизъм да се правят такива политически експерименти, които допускат на власт прокомунистически настроени „християн-демократи”, огромна част от които са били партийни секретари, членове на БКП и милиционери.

Така наречената „генерална промяна” е на път да се превърне в „генерална подмяна”, но това по-скоро е логично защото почти всички от политическото ръководство, министрите и депутатите на ГЕРБ никога не са участвали в битката комунизъм или демокрация. Повечето са били нагаждачи, клиентилисти и политически кърлежи, които са оцелявали, защото са се впивали в тези, които са били на власт. Освен притежатели на червени и жълти партийни книжки, част от ГЕРБ-ерите са били и редовни читатели на „Дума”. Научили са много и са на път да пратят демокрацията и парламентаризма там, където ги беше пратил Тодор Живков преди митинга на 14 декември 1989г. Дали ще им позволим, ще покаже близкото бъдеще…

„Ред, законност и справедливост” се покланя пред всички, присъствали на площада пред Парламента на утрешния ден преди 20 години. Тези хора започнаха истинската промяна в България. Тя обаче не се състоя такава, каквато я очаквахме. Затова за пореден път ние от РЗС искаме промяна на „промяната” чрез ново и последно Велико народно събрание, което да приеме новата българска Конституция.

P.S Тази декларация трябваше да бъде прочетена от парламентарната трибуна, но ГЕРБ ни отне тази възможност и затова разчитаме тя да намери гласност, чрез демократичните български медии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5215 |04.11.2009 В. Хаджолов: Службите не са правили политически репресии . 5| 4950 |15.10.2009 Берлускони посъветва Първанов да стане политически турист . 3| 5125 |11.09.2009 Политически опортюнизъм зад освобождаването на Шийлдс? . 11| 5256 |30.08.2009 К. Нинова: Няма да има политически чадър за никого

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads