Реклама / Ads
6| 4558 |25.03.2010 НОВИНИ

РЗС иска президентско вето над промените в НПК

.
Във връзка с приетите на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, Политическият съвет на РЗС поиска от президента Георги Първанов да наложи вето.
 

В декларация, подписана от Яне Янев, „Ред, законност и справедливост” заявява своето несъгласие с глсуваните днес промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

РЗС беше единствената парламентарна партия, която внесе свой алтернативен на управляващите проект за изменение и допълнение на НПК. Според ръководството на партията той е получил изключително позитивни отзиви в официалните становища на Върховна касационна прокуратура /ВКП/ и Върховния касационен съд /ВКС/. Същевременно и ВКП, и ВКС имаха много сериозни забележки към законопроекта на ГЕРБ. Въпреки това в парламентарната комисия по правни въпроси  вариантът на РЗС беше отхвърлен практически без обсъждания.

"Всичко това ни дава повод и основание категорично да се разграничим от приетите промени в НПК. Защото те влизат в остра колизия с някои принципи на наказателния процес, които се прилагат в съвременното европейско право в продължение на вече трето столетие.", се казва още в декларацията.

На няколко пъти РЗС публично оповести своите принципни възражения срещу планираната реформа на НПК, включително по отношение на:
-процесуалната фигура на резервния защитник, опорочаваща правото на защита на подсъдимия
-процесуалните бариери пред касационно разглеждане на осъдителни присъди, водещи до обезсмисляне принципа на триинстанционното наказателно производство
-възможността обикновени полицейски служители да извършват процесуални действия и да бъдат разпитвани по отношение тяхната законност в съда
-възможността за произнасяне на осъдителни присъди въз основа само на данни от специални разузнавателни средства /СРС/ и защитен свидетел
-дисбаланса на досъдебната фаза на наказателния процес, изтеглен в полза на разследващия полицай

Макар и редакционно подобрени, голяма част от прогнозираните от нас пороци получиха своето нормативно основание и са на път да станат част от действащото българско законодателство. Респективно страната ни окончателно да се плъзне по нанадолнището на милиционерската държава.

РЗС изрично подчертава, че е била против наложените силово от управляващите реформи на НПК в неправилна посока, не защото се застъпва за правата на подсъдимите, а защото държи на правата на всички български граждани, включително подложените на наказателно преследване. Защото след приетите промени става напълно възможно заради неволно изпусната по телефона дума, подкрепена от неизвестно как намерен от разследващите органи анонимен свидетел, всеки български гражданин да стане клиент на прокуратурата.

РЗС е категорично против всеки български гражданин да бъде поставен в ролята на потенциален затворник, тъй като Република България е все още демократична европейска държава. Нейните граждани не са престъпници, а свободни хора. До днес ...
РЗС е за изцяло нови Наказателен и Наказателно-процесуален кодекс, чийто основни принципи да бъдат разписани в бъдеща нова Конституция.", завършва документът, изготвен от ръководството на РЗС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5059 |09.03.2010 Промените в закона за нотариуси прецакват гражданите . 6| 4922 |24.02.2010 Депутатите биха шута на президентското вето . 4| 5118 |09.02.2010 ДПС скочи срещу промените в ЗEС . 7| 4559 |05.02.2010 СДС атакува президентското вето за отбраната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads