Реклама / Ads
15| 5595 |25.05.2010 НОВИНИ

РЗС и Израел обвиниха "Атака" в расизъм

.
Яне Янев
Лидерът на “Ред, законност, справедливост“ Яне Янев и зам. външният министър на Израел Дани Аялон публикуваха съвместно изявление, в което осъждат антисемитизма и расизма в България, за първи път от 1948 година насам, предаде БГНЕС.
 

Представителят на израелското външно министерство и българският политически лидер призоваваха да бъдат предприети незабавни действия за предотвратяване на нови расистки призиви от страна на "Атака".

Това стана след като специалната делегация на партията на Яне Янев се срещна вчера с израелския министър в Ерусалим. Срещата беше насрочена по спешност след неотдавнашните расистки и антисемитски изказвания на Волен Сидеров и публикациите във в. “Атака“.

Дани Аялон заяви, че Израел гледа с голямо безпокойство на тези атаки и счита, че антисемитизмът и расизмът трябва своевременно да бъдат овладени и пресечени в ранен стадий, за да не се позволи да се разраснат и да доведат до вредни последици за обществото. Той похвали Янев за проявения кураж при тези атаки и за приятелството му към израелската нация.

Янев от своя страна заяви, че България трябва да гледа на Израел като на стратегически партньор и че отношенията между двете страни трябва да бъдат толкова важни за България, колкото отношенията със САЩ и ЕС. Той каза още, че България е в не по-малка опасност от Израел заради нарастващия ислямски фундаментализъм сред турското население с радикални елементи, опитващи се да дестабилизират деликатната вътрешна структура на мирното българско общество.

По време на срещата лидерът на РЗС е обсъдил със зам. външния министър нарастващите политически репресии в България и смущаващите опити на правителството да нарушава основни граждански права и свободата на словото в страната. Той свърза тези въпроси с приемането на Атака и на Волен Сидеров като легитимни политически елементи от правителството и основните медии в България.

Тези проблеми Яне Янев е дискотирал и на среща с лидерката на израелската опозиция Ципи Ливни, чиято партия е най-голямата в израелския парламент. Янев и Ливни са се съгласили да продължат да наблюдават ситуацията внимателно и да обменят опит в понасянето на политически натиск от управляващите партии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6597 |20.05.2010 "Атака" и ДПС представиха шоу "Ксенофобия" в парламента . 1| 5117 |20.05.2010 Обвиниха Нихат Кабил, пускат го срещу 50 бона . 28| 5582 |06.05.2010 Израел се разграничи от Алексей Петров . 17| 4851 |04.05.2010 Сидеров: Трактора имал връзки с посолството на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads