Реклама / Ads
2| 4327 |26.05.2010 НОВИНИ

РЗС осъди расизма и антисемитизма в парламента

.
„През последните няколко месеца са налице прояви на расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и нетърпимост към различията, които са нехарактерни за българското общество.”, се казва в декларация на РЗС, която ще бъде внесена за гласуване в парламента.
 

Според партията на Яне Янев са налице дискриминационни актове на местните власти, публикации в част от медиите срещу малцинствени групи и права, хулигански посегателства срещу сгради на определени учебни и религиозни учреждения, както и непровокирана агресия срещу участници в публични прояви. Депутатите от РЗС отбелязват и факта, че съществуват недопустими изказвания на политици, насочени срещу държавните органи, които по закон са длъжни да отстояват личните конституционни права на гражданите, включително защита от дискриминация.

Хората на Янев настояват Народното събрание да приеме декларацията, в която да определи като за недопустими през 21-ви век каквито и да било прояви на расизъм, ксенофобия и антисемитизъм. Според независимите депутати трябва да се порицаят онези политици, които се опитват да извличат дивиденти от противопоставянето на религиозна, етническа или друга основа, защото с действията си те на практика отричат личните конституционни права на българските граждани, както и принципите на правовата държава.

Според РЗС парламентът трябва да призове всички държавни органи, които са ангажирани с правозащитни функции, включително в областта на защитата от дискриминация, да не се поддават на оказвания им от определени политически и медийни среди натиск и строго да преследват и наказват всички прояви на расизъм, ксенофобия и антисемитизъм. В заключение в декларацията е посочена точка, с която се изразява убеденост, че нашето гражданско общество е вече достатъчно зряло и устойчиво и няма да допусне зачестяване на антиевропейски, недемократични и противоправни прояви с дискриминационен характер в Република България – пълноправен член на Европейския съюз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6506 |21.05.2010 Наркомани въздават собствено правосъдие? . 0| 4652 |14.04.2010 Осъдиха кмета на Садово на 1,5 г. затвор . 9| 5138 |29.03.2010 България осъди атентатите в Москва с писмо до Русия . 2| 5250 |24.02.2010 Осъдиха шефа на СКАТ, спрял кабелната на политически опоненти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads