Реклама / Ads

7| 4113 |12.05.2010

РЗС: Цветанов с конспиративна чистка в съда

.
ГЕРБ е подготвил нов законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), който конспиративно пазят от медиите и от народните представители вече няколко седмици. Това твърдят от Ред, законност, справедливост (РЗС) в изявление, разпратено до медиите.

Законопроектът всъщност е милиционерската метла, която ще измете всички независими и почтени магистрати чрез ченгесарския трик за допуск до класифицирана информация. С този и още 2 законопроекта изпълнителната власт чрез министъра на правосъдието под наставничеството на Цв. Цветанов ще кадрува в независимата съдебна власт", заявяват от партията на Яне Янев. Според тяхна информация т.нар. „магистратски съвет" към министъра на правосъдието е обсъдил и разпратил за становище до Висшия съдебен съвет и до тримата първи в съдебната система още на 8 април т.г.

Според предлаганите поправки Върховната касационна прокуратура (ВКП) и регионалните комисии по професионална етика и противодействие на корупцията ще събират и предоставят информация за противоправно и противообществено поведение на кандидатите за съдии, прокурори и следователи. От ГЕРБ възнамеряват да заложат като основен критерий за членовете на ВСС, административните ръководители и редовите магистрати т.нар. „допуск" до класифицирана информация.
Повече от ясно е, че ВКП може да „събира" информация само чрез структурите на МВР и ДАНС.

Според РЗС така отново се въвежда, както през Живковия режим, подобие на другарски съд, който ще избира по места етичните комисии, които ще се произнасят за моралните качества на бъдещите си шефове. Според „Ред, законност и справедливост" новият законопроект е ретрограден и връща към порядки от годините на тоталитарната власт. Той заобикаля Конституцията и има за цел изпълнителната власт да узурпира контрола върху цялата съдебна система и да кадрува в нея по политически и конюнктурни критерии.

РЗС призовава и всички смели и коректни магистрати от ВСС да оповестят публично готвения законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и да изкажат публично позициите си по него. Според партията на Янев така ще стане окончателно ясно, че милиционерщината е на път да превземе съдебната власт по начин, който няма аналог в нито една демократична и правова държава.

От РЗС също така декларират, че принципно могат да дадат публичност на този скандален законопроект, но това би затвърдило позицията, че част от съдиите и прокурорите са готови да жертват своята независимост, за да запазят постовете си - или по-скоро да не попаднат в „черния списък" на милиционерската групировка, оглавявана от Цв. Цветанов и Б. Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Цветанов продължава да лови "Медузи" 3| 4847 |11.05.2010 . Цветанов иска старт на спецсъда през 2011 г. 2| 3996 |10.05.2010 . Цветанов: Предстои поредица от операции 26| 4768 |09.05.2010 . Ив. Костов: Цветанов е заложил себе си в борбата с мафията 51| 5710 |05.05.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ