Реклама / Ads
8| 4527 |20.03.2010 НОВИНИ

РЗС: Цветанов да не разичиства сметки чрез МВР

.
Яне Янев
РЗС поздравява и подкрепя новоучредената Синдикална федерация на служителите в МВР и призовава Правителството на Република България да признае този полицейски синдикат за легитимен и да го покани на масата на преговорите, пише в декларация на РЗС.
 

Основаването на автентичен национален синдикат ще подкрепи стремежа за удовлетворяването на неотложните искания на полицаите.

РЗС се обявява категорично против опитите на Цветан Цветанов да създава паралелни синдикални структури в МВР, чрез които да поддържа изкуствено напрежение в цялата система за вътрешен ред и сигурност.

"Явно вътрешният министър не е в състояние да удовлетвори законните искания на служителите от МВР и затова се придържа към принципа “разделяй и владей” при преговорите с подчинените си", пише още в декларацията.

Полицейските сили в страната са на най-предната линия в борбата срещу престъпността и са авангардът за защитата на законните права и интереси на гражданите. Те са пазителите на нашите основни свободи, но въпреки това твърде често са принуждавани да приемат подкупи поради ниските си доходи и унизителните си заплати.

Това обстоятелство не бива да се скрива и премълчава, ако полицаите искат да са докрай искрени пред останалата част от народа. Правителството трябва да предприеме необходимите стъпки, за да осигури им достойно заплащане, съответстващо на стандартите, произтичащи от специфичната им работа. Във връзка с днешния протест ние от РЗС:

Подкрепяме справедливите искания на редовите полицаи и ще ги подпомагаме да отстояват правата си пред правителството на ГЕРБ, което дължи властта си на огромна част от българските полицаи и семействата им.

Настояваме министърът на вътрешните работи да спре стремежа си към сензационни акции, проведени единствено за под светлините на прожекторите и да седне в кабинета си, за да разработи план за финансово, социално и административно оптимизиране и преструктуриране на МВР. Призоваваме Цветанов да не използва МВР за разчистване на лични, икономически и политически сметки с опонентите си.

Остро възразяваме най-силовото министерство да се превръща в рейтингов трамплин на Цветан Цветанов към президентския пост, така както бе за Борисов към премиерския пост. Считаме, че след 20 години преход деполитизираното МВР е по-политизирано от всякога.

Затова РЗС иска промяна на промяната – Велико народно събрание и Нова Конституция, в която да има регламент, който да гарантира пълната независимост на системата за сигурност, в т.ч. министър на вътрешните работи да може да става само човек, който не е членувал никога в политическа партия, пише в декларацията на РЗС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4893 |19.03.2010 Цветанов: Няма да намаляват полицейските заплати . 2| 5384 |19.03.2010 Цветанов спасява полицейските заплати от брадвата на "финансово" . 32| 5977 |18.03.2010 Цветанов: Ще отида във ВСС, ако арестуват съдия . 2| 4561 |18.03.2010 Разпитват Валери Цветанов по 6 съмнителни сделки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads