Реклама / Ads
49| 8398 |11.03.2010 НОВИНИ

РЗС влезе в коалицията "Анти Първанов", ГЕРБ събра мнозинството за импийчмънт

.
Лидерът на РЗС Яне Янев промени решението си и заяви, че ще подкрепи импийчмънта срещу президента Първанов. Така ГЕРБ, Атака, Синята коалиция и независимите депутати ще съберат 163 гласа от нужните 160. Сините предупредиха, че президентът ще предизвика международен скандал. Посланиците се питали дали срещите на президентите им с Първанов са били записвани.
 

Яне Янев обяви тази сутрин, че е променил позицията си и ще подкрепи ГЕРБ. Така искането за започване на процедура по импийчмънт се очаква да гласуват 117-те депутати на управляващата партия, 21 от “Атака”, 14 от синята коалиция и 11 независими, сред които тези от разпадналата се парламентарна група на РЗС, напусналите я Марио Тагарински и Димитър Чукарски, както и отскоро депутатът Венцислав Върбанов. Общият им брой в сметката е 163-ма. За да бъде прието предложението за импийчмънт от Народното събрание, то трябва да бъде подкрепено от две трети от депутатите, което означава 160 души.

След промяната в решението на Янев от РЗС публикуваха декларация, в която се правят уверения за това, че РЗС е готова да участва в консултации и да осигури необходимите гласове за започване на процедурата за импийчмънт с цел предизвикване на сериозен политически дебат по Конституцията. В нея именно дебатът за нова Конституция се изтъква като причина за промяна в решението на партията на Янев.

"Президентът е на път да предизвика грандиозен външнополитически скандал с публикуването на стенограмата от разговора си с финансовия министър Симеон Дянков.", скочиха на свой ред от "Синята коалиция".

Депутатът Асен Агов предупреди в кулоарите на парламента: „Има такъв заряд, тъй като чужди представители в София и в някои европейски страни задават въпроса записвани ли са техни срещи в президентството", каза избраникът на Костов. Чуждите дипломати у нас се опитвали да разберат дали Първанов е записвал срещите си с държавни и правителствени ръководители, с министри от съюзнически държави и дали ако това е правено е искано разрешение от тях.

"Ако не е искано такова разрешение, тук се крие скандалът. Това е в дълбоко нарушение на международната практика и установените порядки при такива официални срещи”, каза Асен Агов. Той обясни и че няма никаква информация за това къде отиват записите след като бъдат направени.

"България може да стане център на изключително неприятна международна разпра, породена от тази съвсем домашна история от срещата на президента с министър Дянков и разпространената след това пълна стенограма”, каза още Агов.

От Синята коалиция призоваха българските власти да изяснят въпроса преди да се стигне до международен скандал. Депутатите на СДС и ДСБ поискаха президентът да каже и къде са стенограмите от повече от десет срещи на президента с Владимир Путин и с шефа на „Газпром”.

Финансовият министър Симеон Дянков призна в парламента, че не е знаел за записа, но не пожела да коментира скандала около публикуваната стенограма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5049 |08.03.2010 Антимафиот влезе в Комисията по хазарта . 2| 5139 |27.01.2010 Скандалът с „Радио К2” влезе в парламента . 0| 5102 |19.01.2010 Б. Нанев: Влезе ли човек в болница, трябва да бъде лекуван . 1| 5735 |25.08.2009 Мярката срещу Иво Боята влезе в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads