Реклама / Ads
3| 4233 |20.09.2017 НОВИНИ

„Сааб“ за скандалите около „Грипен”: Свидетели сме на много грешни твърдения

.
Международната тръжна процедура по придобиване на нови изтребители за българските ВВС беше стартирана от българското Министерство на отбраната през декември 2016 г. с изпращането на искане за оферта (Request for proposal) до три правителства. Процесът в момента е в своята решителна и крайно важна фаза.
 

„Сааб“ и Швеция следят етапите на процедурата и съпътстващия ги публичен дебат в България с голям интерес, внимание, уважение и търпение.

 

Сега очакваме заключенията и препоръките на временната парламентарна комисия за проучване на процедурата по избор на нов тип боен самолет за българските ВВС, създадена през юли 2017 г.

 

В последните седмици бяхме свидетели на много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения, разпространени публично. Като имаме предвид това и с уважение към България, бихме искали да изясним следното:

 

1. „Сааб“ и Швеция никога не са търсили каквото и да е нечестно предимство по време на процедурата, провеждана от българското Министерство на отбраната и от правителството. Обвиненията, че се възползваме от схемата за плащане, поставена като изискване от Министерството на отбраната, не са основателни. Като всеки друг участник в процедурата, бихме предпочели авансово плащане. Все пак, разбираемо е, че министерствата на финансите и отбраната изискват вариант, който съвпада с ограниченията на българския бюджет. Схемата за плащане беше одобрена от парламента през 2016 г. и ние сме се съобразили с това условие в отговора ни на искането за оферта.

 

2. В допълнение, и министър-председателят Бойко Борисов, и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са отбелязвали публично и официално няколко пъти през последните месеци, че правителството би искало да обсъди дори по-дълъг период за плащане, като например 10 години. Това показва, че съществуват бюджетни ограничения и подобен критерий не дава предимство единствено на „Грипен“. Това изискване е в съответствие с националната стратегия на България и с макроикономическите и бюджетни интереси на страната ви, които ние уважаваме.

 

3. Друг важен критерий в международната процедура, организирана от правителството, е времето за доставка на новите самолети. Този критерий е продиктуван от спешните нужди на българските ВВС. Горди сме, че можем да доставим нови самолети в поставените от България срокове. Времето за доставка очевидно е едно от нашите конкурентни предимства, заедно със способността ни да предложим гъвкави схеми за плащане, а също така и ниските разходи на „Грипен“ през целия жизнен цикъл. Вярваме, че това са причините за класирането на офертата за „Грипен“ на първо място през април 2017 г. от комисия от независими експерти, назначена от правителството.

 

4. В допълнение, за България има потенциални ползи от присъединяването ѝ към растящото семейство на „Грипен“ в Централна и Източна Европа. Това уникално регионално групиране насърчава сътрудничеството по отношение на авиационната инфраструктура, обучението на пилотите и наземния персонал, поддръжката, частите и логистиката, а също и при обединяването и споделянето на ноу-хау. Регионалното сътрудничество е важна инициатива на НАТО.

 

5. Докато очакваме резултатите от дейността на временната парламентарна комисия, която разследва заключенията на независимата комисия от експерти, назначена от Министерството на отбраната, забелязваме публикации в медиите, според които най-вероятната препоръка ще бъде стартирането на нова тръжна процедура. С уважение към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме искали да изтъкнем, че започването на нова международна процедура ще доведе до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за отбрана. Това допълнително ще натовари оперативния бюджет на българските ВВС.

 

„Сааб“ присъства на българския пазар от 2003 г. Уверени сме, че шведското предложение за новопроизведени изтребители „Грипен“ C/D напълно отговаря на интересите на България и очакваме да повишим стратегическото партньорство между България и Швеция.

 

Магнус Луис-Олсон

Президент за Европа

„Сааб“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4042 |19.09.2017 Сааб с официална позиция за коментарите около нов изтребител за българските ВВС . 1| 5317 |16.09.2017 ”Райънеър” отменя около 2000 полета през следващите 6 седмици . 2| 4484 |11.09.2017 Сделка на ”Мини Марица изток - 2” e ощетила държавата с около 15 млн. лв. . 2| 4604 |07.09.2017 Тапите по южната част на Околовръстното шосе в София остават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads