Реклама / Ads
33| 6105 |19.03.2016 НОВИНИ

В "Съботаж" журналисти критикуваха Цацаров за коментарите във форумите

.
Румен Леонидов - водещ на "Съботаж"
В предаването "Съботаж" на БНР Румен Леонидов разговаря с журналистите Светлана Джамджиева, Владимир Йончев и Огнян Стефанов. Те коментираха критиките на главния прокурор Сотир Цацаров на коментарите във форумите в сайтовете. Според тях това е свързано с ниското доверие на прокуратурата в обществото и търсене на начин за санкциониране на неудобни електронни медии.
 

Главният редактор на сайта Club Z Светлана Джамджиева в коментар на твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че всеки сайт в интернет трябва да осигурява пълна възможност за идентификация на хората, които коментират след дадена статия, за да се осигури възможност на засегнатите да търсят своите права.  Джамджиева определи предложението като „начин да бъдат санкционирани неудобни електронни медии“.

Трием обиди на расова основа, на етническа - това, което влиза в рамките на нормалното. Другите ги оставяме, защото те, все едно дали са благопристойни или не, изразяват мнението на хората, които ни четат, на нашите читатели.

Джамджиева сравни ситуацията с градина, в която има вредители и обобщи избора – унищожаване на градината или борба с тях.

Главният редактор на Offnews Владимир Йончев е на мнение, че изказването на главния прокурор „спомага в процеса на разрушаването в медиите“ и определи предложението като „най-сигурната практика за въвеждане на полиция на съвестта“ и направи сравнение с романа „1984“.

Проблеми има в интернет средата и там, където Цацаров хвърля камък в блатото, проблем наистина има. Моята прогноза е, че вбъдеще ще се върви към все по-голяма идентификация на коментиращия в интернет. Именно, платформи, които до известна степен правят тази идентификация, като фейсбук и туитър, се развиват твърде добре. Дори световните гиганти от рода на гугъл, все повече и повече правят явна самоличността на коментиращия. Но, това е един дълъг процес, който, първо, трябва да бъде доброволен, второ, не трябва да нарушава твоето усещане , че си свободен да коментираш.

Ясно е че, всичките партии, фирми, олигарси и въобще кой ли не ползва тролове, които наистина разрушават диалога и го правят невъзможен! Ние си дадохме сметка, че не можем да цензурираме всички коментари. Дори да се опитаме, най-много ние самите да се превърнем в такива „полицаи на съвестта“. Даваме максимални възможности на читателите те сами да изтласкват коментарите, които харесват на видно място и да скриват тези, които не харесват, и при натрупване на голям отрицателен рейтинг просто да се унищожат тези виртуални самоличности на неприятните хора, които взривяват разговора.

Първото, което прокуратурата трябва да направи, според Йончев, е да се идентифицират самите редакции, за да се избегне съществуването на анонимни и неоткриваеми сайтове, които ограбват журналистически труд, но няма как да бъдат открити. Това може да се направи и без законови промени, уточни журналистът.  Проблемът в медиите е започнал, когато ръководителите и собствениците им са престанали да са журналисти, коментира Йончев. Журналистите имат други приоритети, а именно читателите си.

Огнян Стефанов – главен редактор на Frognews, припомни решението на Европейския съд, че издателите носят отговорност за обидите и клеветите коментарите под публикациите в сайтовете си.

Главният прокурор, според мен, просто не иска да си признае, че не му харесват коментарите, които са отдолу, защото 6% е доверието в прокуратурата, според последното изследване на „Алфа Рисърч“, представете си какъв е процентът на тези, които коментират отдолу.

След решението на Европейския съд, „Фрогнюз“ закратко са закрили форума си, но това не се е отразило на посещаемостта, допълни Стефанов. В медията обмислят да спират форумните си коментари под чувствителни публикации.

По повод множеството разкрития в медиите, които не будят интерес в държавното обвинение той заяви: Може би прокуратурата е заета да чете какво пише във форумите и не чете какво пише какво е съдържанието на самите материали. През последната година със сигурност знам, ние сме внесли 3-4, поне, сигнала в Градска прокуратура, която ръководи Христо Динев. Динев влиза в този кръг от прокурори, за които аз смятам, че докато са те начело на прокуратурата не може да има никакви промени, ако ще 10 нови закона да се приемат. Знам и за други, които са внесли сигнали -за "Алекс партнерс" , за разпродажба на активи на КТБ , но не е предприето нищо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4307 |01.03.2016 Журналисти ранени при обстрел в Сирия, сред тях и българин . 58| 11996 |22.01.2016 Безобразие! Любимецът на Борисов обижда журналисти с „мръсници“ и „долна сган“ заради ваксините . 2| 4497 |18.01.2016 Станишев към двамата турски журналисти: Не сте сами! . 1| 4075 |08.12.2015 Журналисти: Мъгла ще e и около стрелбата на "Черни връх"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads