Реклама / Ads
52| 4652 |17.11.2010 НОВИНИ

Н. Съботинов: Унищожават ни; разбутват институти, разпазарват център!

.
Н. Съботинов
За първи път се случва нещо, което води до разрухата на науката, каза председателят на БАН.
 

В предложението за нов закон се казва, че Българската академия на науките ще бъде закрита, институтите ще се разпратят към университетите, някои от тях към министерствата, но нищо ясно и точно няма на масата, обяви по БНТ председателят на БАН академик Никола Съботинов.

Всички институти на БАН работят за държавата, няма нито един институт без национално значение, не знам как ще ги класираме едни работят за държавата, а други не, обясни той и каза, че това, което се предлага е унищожително за българската наука. За първи път се случва нещо, което води до разрухата на науката. В БАН направихме реформа, тя трябва само да бъде завършена, факт е нова структура на академията, нови тематични направления, атестиране на всички учени в БАН, факт са нови законови уставни положения в БАН. Съботинов съобщи, че броят на институтите е намален с 30%, щатният състав с 10%, администрацията с 5%. Ние сме може би единствената администрация, която прави реформи. След като е казано пари срещу реформи, ние чакаме да бъдем оценени, поиска той.

Цепим стотинката и се стремим всичко, което можем да отдаваме под наем, да го даваме по най-добрите условия. Тези средства са ни необходими, с тях се поддържа международното сътрудничество, имаме много международни ангажименти, изплака Съботинов и уточни, че предложението за бюджет 2011 г. било за 111 млн. за нормално функциониране на БАН. Поличили 60 млн. лева, а за да съществува БАН що годе физически били нужни 85 млн. Да се разбутват институти, да се разпазарва център, който е на европейско ниво, е крайно недопустимо. До последно ще си защитаваме институцията, ще продължават протестите. Премиерът ще разбере, че сме прави, изрази надежда Н. Съботинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 7076 |17.11.2010 Филчев навсякъде: Атанасов вкарва думи в устата на бедната женица Нанка Колева . 23| 6992 |16.11.2010 Н. Филчев: Я. Дачков е клозетен драскач! . 5| 5656 |16.11.2010 Кр. Райдовски: За какво правиш формация, ако няма да стане партия? . 17| 17693 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads