Реклама / Ads
1| 3518 |14.02.2017 НОВИНИ

Саботират умишлено референдума в ”Младост”

.
Младост-3
Референдумът в столичния квартал ”Младост” няма да се проведе заедно с парламентарния вот на 26 март. Това каза столичният общински съветник от групата на Коалиция ”Сердика” Войслав Тодоров.
 
Причината е, че почти месец след внасянето на подписите, с които се инициира допитването, от дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) все още не са започнали проверката им.

"Изпратихме подписите на електронен носител в началото на януари, в рамките на законовия срок" - съобщава Тодоров пред Topnovini.bg . ГРАО трябва по закон да започне проверка не по-късно от 45 дни от получаването им.

Въпросите в референдума са два: първият предлага промяна на общия устройствен план на "Младост", а вторият е за временно спиране на строителството в района. Негов организатор е инициативен комитет "За Зелен Младост". СОС пък трябваше да вземе решение за референдума на 12 февруари.

Според Тодоров, дори ГРАО да успее, въпреки забавянето, бързо да приключи проверката на подписката, референдум може да има най-малко две седмици след вота на 26 март. Датата може да се изтегли дори през месец май.  

Общинският съветник предупреждава, че забавянето на референдума ще създаде доста проблеми. Един от тях е свързан със сформирането на избирателните комисии специално за допитването.

"Според председателя на СОС Елен Герджиков, за провеждане на референдума в "Младост" ще са нужни 700 000 лева. Според мен, това е преувеличено. По наши изчисления ще се похарчат около 100 000 лева. Колкото и да са средствата, това е ненужен разход" - допълни Тодоров.

Забавянето на референдума след вота за парламент ще повлияе и на избирателната активност, защото хората ще трябва да отидат още веднъж на избори, смята още съветникът.   

"Това е умишлен саботаж на референдума. Да се провали допитването имат интерес онези, които искат да строят в "Младост" и да не се променя общия устройствен план на района. Нежелание има и от страна ГЕРБ в СОС, където шефовете на всички комисии са техни членове" - твърди Тодоров.

Войслав Тодоров съобщи още, че във връзка с гладния протест на инвеститорката Избела Сярова, в три общински комисии е повикана за изслушване кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. "Това е прецедент - никога районен кмет не е бил привикван да дава обяснения в комисия" - не скрива учудването си Тодоров и добави, че изненадващо в един ден срещу Иванчева били подадени три сигнала до шефа на столичните общинари.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3411 |10.02.2017 ВАС призна още 492 гласа от референдума . 0| 3557 |10.02.2017 Съдът връща на ЦИК да брои бюлетините за референдума . 0| 3974 |10.02.2017 Турските медии вече ще са пристрастни на референдума . 5| 13152 |02.02.2017 Само във Фрог: Протокол на СИК ”разкрива” мaнипулацията на референдума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads