Реклама / Ads
37| 5353 |22.03.2011 НОВИНИ

Събраха доказателствата срещу „Малкия октопод”

.
Николай Кокинов
До седмица ще започне предявяването на материалите по така нареченото дело “Малък Октопод”, обяви градският прокурор Кокинов.
 
След като обвиняемите и защитниците се запознаят с всички събрани доказателства, прокуратурата ще внесе обвинителен акт срещу бившия съветник от ДАНС Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера и Марчело Джотолов за организирана престъпна група, създадена с цел изнудване и рекет. Така “одисеята” е на път да приключи след близо година и половина разследване.

Градският прокурор Кокинов се присъедини към позицията на главния прокурор, че не е нормално след 14 месеца разследване да няма обвинителен акт по делото срещу бившата барета. Като причина за дългото разследване наблюдаващият прокурор изтъква “усложнената фактическа обстановка”, както и “разхождането на делото по съдилищата” във връзка с обжалването на частично прекратяване.

Стана ясно още, че прокуратурата търси под дърво и камък експерт по банкови и финансови операции, който да отговори на въпросите на държавното обвинение по разследването срещу финансовия министър Симеон Дянков. Вицепремиерът попадна под прицелите на прокуратурата след като от БСП подадоха сигнал срещу него заради разсекретяване на документ, без да има това право. Става дума за договор между правителството на Сергей Станишев и БНБ, който е бил засекретен от ексфинансовия министър Пламен Орешарски и се отнася за тайно споразумение за депозирани в търговски банки 1 млрд. лева от фискалния резерв.

Градският прокурор Николай Кокинов се оплака, че прокуратурата не може да намери експерт с нужната квалификация и достъп до информация с гриф „секретно“. Така разследването стои на едно място. Необходим бил специалист „по банкови и финансови операции с поглед към глобалната икономика, който може да направи изводи за цялата банкова система“.

Първата експертиза пък “за зла беда” не можела да се ползва при разследването, тъй като един от експертите починал и не подписал заключението. Други специалисти пък отказали да съдействат на прокуратурата. Кокинов посочи, че нееднократно е заявявал, че вещи лица, които отказват да правят експертизи, трябва да бъдат изключени от списъците на вещите лица.

Кокинов потвърди, че прокуратурата има проблеми със съдебните експертизи. От една страна финансирането по това перо е крайно недостатъчно, а от друга страна, често държавното обвинение не може да намери квалифицирани експерти. 30 хил. лв. на месец струват на Градската прокуратурата експертните заключения, обясни Кокинов, а често има случаи, в които вещите лица искат шестцифрени суми за заключенията си.

Експертизата, възложена на БАН по разследването за изнесените СРС-та по скандала “Тановгейт” също не е готова
. Няма развитие и по проверката, касаеща разговорите между шефа на Митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов. По тях прокуратурата проверява има ли чадър над пивоварна „Леденика“, собственост на станалия известен като Мишо Бирата Михаил Михов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4804 |21.03.2011 Ангелов песимист относно коалицията срещу Кадафи . 48| 5469 |19.03.2011 Първи военен удар срещу Кадафи! . 4| 5406 |19.03.2011 Тръгна дело срещу медици в Смолян . 15| 5504 |17.03.2011 Велчев: Не е нормално да се бави делото срещу Ал.Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads