Реклама / Ads
25| 4435 |29.11.2020 НОВИНИ

Сачева за Бюджет 2021: Това са спекулации. Не сме залагали капани

.
Деница Сачева, министър на труда и социалната политика
Това са по-скоро политически спекулации, че следващото правителство ще бъде изправено едва ли не пред спиране на социални плащания. Ние сме правили Бюджет 2021 така, че да имаме готовност да го изпълняваме и след изборите. Не сме залагали капани, не се водим от тънки политически сметки. Всичко, което се опитваме да направим, е хората да преминат през тази криза колкото се може по-щадящо.
 

Това заяви пред Българското национално радио социалният министър Деница Сачева. Повод за думите й са безбройните критики по адрес на бюджета за следавщата година, който бе определен като разхищение без реформи и визия от редица икономисти. Един от последните камъни в градината на властта са думите на президента Румен Радев, който нарече Бюджет 2021 "След мен и потоп".

 

Сачева коментира и програмите за подпомагане на бизнеса и хората, оставени без доходи.

 

"Средствата, които отиват при работодателите по мерките "60 на 40", "80 на 20" и "Заетост за теб", са само за заплати и не могат да бъда използване за нищо друго", посочи министър Сачева.

 

Тя беше категорична, че мерките могат да бъдат комбинирани, но един и същи човек - работник или служител - не може да получава пари по всички мерки едновременно, но един работодател може да комбинира всички мерки, за да осигури средства за различни свои работници и служители.

 

Социалният министър заяви, че средствата са разчетени и до нова актуализация на бюджета до края на 2020-а година няма как да се стигне.

 

Сачева повтори обещанието на управляващите, че бизнесът трябва да отворе н 21 декември и увери, че по-строги меки не се очакват.

 

"Не предвиждаме по-строги мерки, тези в момента дават възможност поне с 30% да можем да овладеем заболеваемостта и дори с по-висок процент да намалим смъртността от коронавируса. Всичко е въпрос на общо разбиране за необходимостта от дисциплина и спазване на мерките, за да не се налага да затягаме още коланите след края на този локдаун".

 

По думите ѝ училищата ще отворят след нова година, това допълнително ще ни даде възможност да овладеем негативните тенденции в развитието на епидемията.

Осигурени са добавките са пенсионерите и средствата за пенсии, увери още тя.

 

Сачева допълни още, че няма риск за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

 

"С 11 400 по-малко са приетите болничните листове, ако направим сравнение със същия период на миналата година. С близо 378 хиляди са по-малко за 2020 г., в сравнение с 2019-а".

 

Катастрофална безработица в края на годината също не се очаква, увери социалният министър. По думите и в проценти той няма да е над 7, въпреки че се очаква известен ръст до края на 2020 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 23875 |29.11.2020 Това не е интервю на премиер, това е интервю на примат . 8| 5218 |28.11.2020 Александър Симов: Приеха зомби-бюджет, който е фалшив . 13| 6021 |28.11.2020 Мартин Михайлов: Царят е гол! Това е събирателен образ на всички управляващи за последните 20 години . 17| 4671 |28.11.2020 Инфекционист: Това е война и всички трябва да го разберат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads