Реклама / Ads
10| 5341 |18.03.2009 НОВИНИ

Съд глоби министър

.
Това е Валери Цветанов, който два пъти не изпълнява разпореждането да предостави документи, нужни за произнасяне на присъда за злоупотреби срещу бивш шеф на фонд "Земеделие".
 

 

Това съобщава в днешния си брой вестник Сега. Скандалното протакане на знакови дела принуди съда да санкционира и член на кабинета, а не само адвокати и свидетели. Земеделският министър Валери Цветанов бе глобен с 2000 лв. от Софийския районен съд, защото втори път не праща два отчета, изискани от магистратите по дело за сключване на неизгодни договори срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев. Заради липсата на документите съдия Даниела Борисова трябваше да отложи за 12 май процеса, чието движение се следи изкъсо от Висшия съдебен съвет и ЕС. Цветанов, който напоследък се прочу с екзотичните си воаяжи, заради които не сколасва да изпълни изискванията за размразяване на спрените от ЕС пари, не праща в съда отчети за приходи и разходи на фонд "Земеделие" за 2005 и 2006 г. Това са последните доказателства, които засега страните са поискали. Когато те бъдат приложени, до присъдата ще останат само обясненията на Друмев (които той не е длъжен да даде), и пледоариите на адвокатите и прокурора. Според обвинението Друмев е ощетил фонда с около половин милион лева с наемането на офиси за регионалните поделения на Разплащателната агенция в Пловдив, Разград и Силистра през 2005 и 2006 г. За това той може да получи от 1 до 10 години затвор. На заседанието по същото дело през ноември от фонд "Земеделие" ядосаха съда, защото не бяха донесли заверен превод на изискани документи. "Хайде, научете се! Две заседания се отлагат, защото документите, които се представят, не съответстват на НПК", възмути се тогава съдията. Миналото лято и от прокуратурата имаха търкания с фонда и дори се наложи да искат съдебна заповед, за да се сдобият с документи по разследване за злоупотреба с пари от САПАРД, пише Сега.

Впрочем българският съд би могъл вместо глоби, да наказва провинилите се с изпращане на работа. Пример дава Европейската комисия, която има намерение да изпраща служителите си, които отговарят за земеделието, на задължителни стажове на полето, предаде АФП. Това не е форма на наказание, напротив целта на бъдещата програма е чиновниците да получават по-добра представа за проблемите на фермерите на място. Стажовете на полето са част от предложенията, които целят общата аграрна политика на Евросъюза да бъде опростена, а бюрокрацията, с която земеделците се сблъскват всекидневно, да бъде намалена. Чиновниците ще разберат проблемите в аграрния сектор на място. Програмата ще следва пътя на практиката - от запознаване с подробностите и предизвикателствата към конкретни решения. Европейските земеделци често критикуват общата аграрна политика. Те твърдят, че правилата и условностите й стават все по-сложни и многобройни с течение на годините. Някои се оплакват дори, че прекарват повече време в попълване на формуляри за субсидии, отколкото на полето. Намерението на Еврокомисията е да обърне посоката на този процес от 2010 година. Добре би било тази практика да се въведе и у нас, защото сигурно в аналогичното ведомство в България работят хора, които не са виждали някои зеледелски култури на живо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5362 |05.03.2009 Двойно увеличение на глобите за шофьори-нарушители . 15| 5626 |05.03.2009 Съдружничка на зам.-министър организирала храната за президентския прием на 3 март . 60| 5652 |14.02.2009 Грънчарова-Паси ще е фамилията на евроминистърката ни от днес . 60| 4633 |11.01.2009 Студенти напуснаха среща с вътрешния министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads