Реклама / Ads
16| 5069 |26.10.2009 НОВИНИ

Съд позволи на Симеон да сече гори

.
Симеон Сакскобургготски Източник: Вяра Йовева
Административен съд - София-област, разреши на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да секат горите си, докато заповедта на шефа на Държавното горско стопанство – Боровец, за забрана на премахването на дървета не влезе в сила, пише вестник "Дневник"
 


Магистратите отмениха т.нар. предварително изпълнение на акта на директора на стопанството.

На 6 октомври той забрани на Сакскобургготски да сече 17 вида насаждения и разпореди заповедта му да се изпълни незабавно и без да се чака по законността й да се произнесат всички съдебни инстанции. Това незабавно действие на забраната беше оспорено от бившия премиер и сестра му.

Според магистратите двамата наследници на бившите царе са прави в искането си да секат, докато забраната за това е влезе в сила. В решението си съдиите заявяват, че законът позволява актът на шефа на горското стопанство да се изпълни веднага само ако "това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда".

Според магистратите в заповедта е записано, че сечта трябва да спре незабавно "с оглед защитата на особено важни държавни интереси и поради обективно съществуваща възможност да последват значителни и трудно поправими вреди". "Шефът на горското стопанство обаче не е изложил никакви фактически обстоятелства, които да налагат извода, че съществува особено важен държавен или обществен интерес, чиято защита зависи от незабавното й изпълнение, нито са представени доказателства за това", пише в решението на съда. Заповедта му е мотивирана само с факта, че на правния отдел на Държавната агенция по горите е разпоредено да оспори в съда връщането на 4500 дка на Сакскобургготски и сестра му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 18197 |14.09.2009 Симеон Дянков определи президeнтския доклад за малоумен . 9| 6021 |26.07.2009 Би Би Си: Бойко е популярен, но и Симеон беше . 13| 4453 |06.07.2009 Симеон подаде оставка, но конгресът щял да реши . 39| 5752 |04.07.2009 И. Костов: Няма да позволим да превърнат Кърджали в Кипър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads