Реклама / Ads
6| 5268 |05.11.2020 НОВИНИ

Съдът: Борислав Сандов е задържан незаконно от МВР в нощта на ”кървавата сряда”

.
Борислав Сандов по време на ареста му
Съпредседателят на ”Зелено движение”, част от коалицията ”Демократична България” - Борислав Сандов, спечели делото за неправомерен арест на 2 септември, пише ”Клуб Z”. Това бе денят на обявеното първо ”велико народно въстание”, станал известен по-късно като ”кървавата сряда” заради тежките сблъсъци с полицията, когато стотици граждани бяха задържани, а много и бити и обгазени - в това число мирно протестиращи и журналисти.
 

Зад решетките тогава попадна и Сандов - за 24 часа. Защото по твърденията на МВР е ритал и скачал върху полицейски автомобил.

 

"Бях пред БНБ като част от протеста, като специално за това място имаше и уведомително писмо от страна на ДБ за заявен такъв протест. Полицията беше преградила пътя с камионетки, с верига. Бяха ни притиснали към БНБ, пръскаха със спрейове. Приближих се, за да видя какво се случва и в същия момент, след като бях напръскан със спрей, някой ме отскубна от групата протестиращи и на практика ме арестуваха. И то с непозволени методи. Душаха ме  - трима полицаи, единият от които ме беше хванал през главата. После ме вкараха в ареста.", каза Сандов.


"Аз агресия не съм проявявал нито към полицаи, нито към други участници в протеста" - категоричен е Сандов. В основанията за задържане обаче униформеният, който по-късно няма да се яви на заседанията по делото, е записал, че той е ритал и скачал върху служебни автомобили на полицията, държал се е изключително агресивно и не се е подчинил на полицейско разпореждане. 


Според Борислав Сандов голяма част от арестуваните в този ден са били арестувани на случаен принцип. След задържането му във 2-ро РПУ съпредседателят на "зелените" се свързал с адвокат Калин Ангелов, който веднага внесъл искане за прекратяване на задържането. В крайна сметка Сандов прекарал всичките "полагаеми" му се 24 часа зад решетките. Посочва, че пръв влязал, но последен излязъл от килията, от МВР дори просрочили позволените по закон часове. Прекарал времето в компанията на още седем арестанта, като подчертава, че в този смисъл анти COVID мерки за Второ районно не важат.


Защо полицаите допуснаха провокатори е класифицирана информация
Софийски районен съд (СРС) не се произнесъл незабавно, както би следвало - формално с обяснението, че казусът бил по реда на АПК и трябвало да се внесат 10 лева такса. Така заседанието било насрочено чак за края на септември. Когато пък се оказало, че полицаят, издал заповедта за задържане, не е бил редовно призован. Не се явил и на заседанието отпреди ден, вече редовно призован. Доказателствата приложени от МВР по делото били описание на заповедта за арест. В резултат съдът е приел, че МВР не е успяло да докаже вината на Сандов.


България след "великото народно въстание": четири срамни операции
Но най-вече: няма данни за извършено престъпление, има издаден административен акт за нарушение, а в същото време арест е бил осъществен - коментира адвокат Ангелов. В крайна сметка СРС постановява отмяна на заповедта за задържане. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

 

"Ще изчакам решението да влезе в сила и ще заведа друго дело, относно начина на задържане, прекомерния престой и условията в ареста", заявява съпредседателят на "зелените". Задържани на 2 септември бяха 120 души. Сандов бе един от първите и сега прогнозира, че и други като него ще спечелят делата си - по сходен начин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 15878 |12.09.2020 Борисов отрече да има дете от Борислава Йовчева /видео/ . 3| 4716 |02.09.2020 Борислав Сандов: Искат да ни държат по коридорите на РПУ-та до утре . 6| 4941 |02.09.2020 Сред задържаните - Борислав Сандов и Иван Калчев . 11| 5588 |12.08.2020 Борислав Сандов: Борисов много трудно ще се впише в Зелената сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads