Реклама / Ads
15| 4384 |24.06.2016 НОВИНИ

Съдът: Брутално е рисуването по Паметника на Съветската армия

.
Думите ”завоеватели”, ”окупатори”, ”70 години подмяна” са обидни, а изписването им ”с червен спрей и обругаване на Паметника на съветската армия е хулиганско поведение, граничещо с цинизъм и брутално нарушение на правилата на обществения ред, ярка и открита демонстрация на незачитане на определени исторически събития и негативна нагласа в общественото съзнание”. Постъпката е изключително аморална.
 
Това казва в мотивите си тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по жалба срещу 24-часов арест за рисуване върху паметника, предаде „Правен свят“. Първоначално административния съд в София отменя заповедта за задържане, защото няма данни и доказателства в нощта на задържането лицето, което обжалва ареста да е изписвало със спрей думи по паметника, нито пък да е имал спрей в себе си. Но с два на един гласа, съдебният състав на ВАС решава в друга посока,

След като полицаи прибират в ареста трима за хулганска проява, единият от тях, Константин Божилов, обжалва заповедта. Прокуратурата е образувала разследване за хулиганство, но го прекратява поради липса на доказателства. Според мотивите й действията на трите лица са били мотивирани от желанието им да изразят отношението си към определени исторически събития от средата на миналия век и несъгласието с доминиращата в обществения и политическия живот културна интерпретация на същите – насочени към предаване на идеи, а не към смущаване на обществения ред.

Изписаните върху паметника текстове не съдържат цинични или обидни изрази, не засягат художествената стойност или целостта на скулптурните групи и по своето естество са насочени към провокиране на обществен дебат във връзка с актуална оценка на исторически събития, а не към демонстрация срещу установения в обществото начин на поведение, нито са довели до сътресение на установения ред, казват от прокуратурата.

Пред върховния съд обаче, прокуратурата смята вече, че задържането е оправдано заради опасност от извършване на престъпление. Въпреки особеното мнение на третия съдия от състава обаче, жалбата на Божилов е отхвърлена, а решението на съда застава начело в практиката по хулганставането със спрей по Паметника на Съветската армия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4408 |23.06.2016 Съдът: Лед Цепелин не е плагиат . 6| 4494 |09.06.2016 Пак присъда срещу държавата заради бруталност по времето на Цветан Цветанов . 2| 5425 |23.02.2016 Б. Ботев: Нападателите в МОЛ-а ще удрят брутално още . 2| 8364 |26.01.2016 Спецсъдът: Девет години затвор за Янко Ваташки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads