Реклама / Ads
3| 4505 |10.04.2017 НОВИНИ

Съдът в Хановер забрани бежанци да се връщат в България заради лоши условия

.
Административният съд в Хановер, провинция Долна Саксония, постанови забрана за връщане на бежанци от Германия обратно в България. Съдиите се аргументираха с нечовешките условия и лошото отношение към търсещите закрила, което застрашавало живота на бежанците, съобщи БНТ. Решението не може да бъде обжалвано и е валидно докато ситуацията в България не се промени коренно, уточни говорител на съда.
 

Отсъждането е по жалба на 19-годишен кюрд-язид, получил убежище в България, но по-късно успял да стигне до Германия заедно със семейството си. В решението, постановено по бързата процедура, съдиите се съгласяват, че търсещите закрила в България са застрашени от безпризорност, освен това са с отрязан достъп до трудовия пазар и не могат да ползват системата от социални помощи в страната. При тези обстоятелства връщането на въпросния бежанец в България е опасно за живота му и би го обрекло на нечовешко и унизително съществуване, аргументират се съдиите от Хановер.

 

И още едно важно обстоятелство съдържа решението: в случая с чужденците, на които им е даден статут на бежанци, не важи аргументът, че и огромна част от българското население живее също така при тежки условия. Защото бежанците нямат социални контакти, не могат да разчитат на подкрепа от семейството или съседи, а само на себе си.

 

Това решение на съдиите в Хановер не означава, че Германия вече няма да може да връща бежанци обратно в България. То спира само екстрадирането на 19-годишния жалбоподател, но в бъдеще всички подобни случаи ще могат да се позовават на решението от Хановер.

 

Преди една година друго германско съдилище - Администратиявният съд в Саарлуис, провинция Саарланд - също постанови, че бежанците не могат да бъдат връщани в България, защото тя не е "сигурна трета страна". Делото тогава беше заведено от сирийска гражданка с отхърлена молба за убежище в Германия. Тъй като тя е преминала през България, според Дъблинското споразумение би трябвало да бъде върната обратно в страната, през която е влязла на територията на ЕС.

 

И още един съдебен прецедент съществува по темата за екстрадирането на бежанци обратно в България: в началото на декември 2016 г. Административният съд в Дюселдорф, провинция Северен Рейн-Вестфалия, постанови, че Германия може да връща сирийски бежанци в България, но само ако са здрави и работоспособни. Делото беше заведено от сирийско семейство, което германските власти искаха да върнат обратно в България. Тогава съдиите решиха, че и в България признатите за бежанци имат право на социални помощи и медицински услуги и няма основание да се смята, че България ще се отнася "нечовешки и унизително" към бежанците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4932 |06.04.2017 В Русия забраниха изображение на Путин като гей . 1| 4768 |28.03.2017 Съдът в Шумен спря престъпленията на частен съдебен изпълнител . 0| 3466 |23.03.2017 Спецсъдът не пусна Ценко Чоков на свобода . 2| 3787 |22.03.2017 Глоба от 1500 лв. за заловен с подкуп онкохирург реши съдът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads