Реклама / Ads
1| 3918 |27.06.2016 НОВИНИ

Съдът казва до две седмици за регистрацията на ДОСТ

.
Лютви Местан
Съдебното заседание по делото за регистрацията на най-новата партия - ДОСТ, приключи в рамките на десетина минути. От прокуратурата поискаха от Софийския градски съд да регистрира формация на Лютви Местан. Съдия Лилия Илиева ще обяви решението си до две седмици.
 

Лютви Местан и останалите членове на ДОСТ, придружени от двама адвокати, дойдоха в съдебната зала с куфар с документите - същите, които вече бяха предоставили на съдия Илиева, след нейно изрично искане. Заради уточненията, които градската съдийка поиска, за да реши дали да регистрира ДОСТ, сред които и да посочи кои са реформаторските сили в страната или каква е визията на партията за съдебната реформа, Лютви Местан поиска отвод на съдия Лилия Илиева, както и заради прекаленото бавене на делото. Тя е отказала да се оттегли от случая, а лидерът на ДОСТ коментира, че приема това решение и вярва във върховенството на закона:

 

Каквито и цели да сме дефинирали, ние казваме, че ще ги преследваме с конституционносъобразни, законосъобразни, легитимни, политически средства, чрез участие в законодателната, местната, а при определени условия, и в изпълнителната власт.

 

Докато вървеше делото за регистрацията на ДОСТ, в съдебната палата се провеждаха при закрити врати първите срещи на четиримата евроексперти, които трябва да направят независим анализ на българската прокуратура. Мисията веднъж беше отложена, заради необходимостта от доуточнение на техническото й задание. То обаче е конфиденциално, отбеляза БНР. Знае се, че четиримата прокурори, сред които има един и от Великобритания, ще се запознаят с шест дела - три посочени от държавното обвинение и три, избрани от тях.  Евроекспертите ще останат у нас до края на седмицата и ще имат срещи освен в Министерство на правосъдието и прокуратурата, и с представители на неправителствени организации. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4385 |24.06.2016 Съдът: Брутално е рисуването по Паметника на Съветската армия . 1| 4408 |23.06.2016 Съдът: Лед Цепелин не е плагиат . 0| 4049 |21.06.2016 ЕК: Знаем, че Турция отказва да приеме обратно 200 нелегални мигранти . 4| 5500 |18.06.2016 Съдът остави в ареста стрелците срещу Митьо Очите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads