Реклама / Ads

1| 5143 |31.10.2017

Съдът: Мобилни оператори подвеждат с продажба на устройства и смяна на тарифен план

.
Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповеди на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялни практики при смяна на тарифния план за телекомуникационни услуги и продажба на мобилни устройства, съобщават от Комисията. Нарушенията са открити при два от мобилните оператора.

Проверка на КЗП е установила, че БТК ЕАД не е информирала при продажба клиентите си своевременно за това, че представяният като водоустойчив и удароустойчив апарат остава невредим при потапяне на дълбочина до един метър за не повече от тридесет минути и издържа на удар при изпускане от височина до един метър и двадесет сантиметра. Тази съществени характеристики на са били посочени върху етикета на телефона, в същото време обаче могат да бъдат от значение при решението на потребителя за покупка. Освен това, по такъв начин се създават предпоставки впоследствие търговецът да откаже рекламация в случай на проблем с мобилното устройство, възникнал при обстоятелства, които гаранцията не покрива, без потребителят предварително да е бил наясно с условията.  

 

ВАС е потвърдил и заповед на КЗП за забрана на нелоялна практика на "Мобилтел" ЕАД. Телекомът не е съобщавал предварително на клиентите си за съществуването на такса при извършването на пожелана от абоната смяна на тарифния план за предоставяне на мобилни услуги.  

 

При преминаване към по-висок тарифен план, без да е информирал предварително, търговецът изисквал заплащане на такса от 19,90 лв., установила извършената по повод постъпила жалба на гражданин проверка на контролния орган. Заблудата следвала от това, че в договора се предвижда възможността абонатът да преминава към друг тарифен план само с по-висока или равна месечна абонаментна такса и никъде не се посочва, че потребителят дължи пари за тази промяна. Таксата за въпросната услуга е обявена единствено на интернет страницата на оператора. Също така, всички съществени клаузи на договора е следвало да бъдат изрично и изчерпателно уредени преди сключването му, пише в  становището на експертите, потвърдено от магистратите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Туроператорите настояха за оставката на министър Ангелкова 1| 4213 |03.10.2017 . Жалби валят срещу мобилни оператори заради роуминга 0| 4114 |28.09.2017 . Съдът: Лазар Влайков остава под домашен арест 1| 3364 |12.09.2017 . Съдът: Дивото къмпингуване е законно 1| 3240 |07.09.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ