Реклама / Ads
1| 5836 |31.10.2017 НОВИНИ

Съдът: Мобилни оператори подвеждат с продажба на устройства и смяна на тарифен план

.
Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповеди на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялни практики при смяна на тарифния план за телекомуникационни услуги и продажба на мобилни устройства, съобщават от Комисията. Нарушенията са открити при два от мобилните оператора.
 

Проверка на КЗП е установила, че БТК ЕАД не е информирала при продажба клиентите си своевременно за това, че представяният като водоустойчив и удароустойчив апарат остава невредим при потапяне на дълбочина до един метър за не повече от тридесет минути и издържа на удар при изпускане от височина до един метър и двадесет сантиметра. Тази съществени характеристики на са били посочени върху етикета на телефона, в същото време обаче могат да бъдат от значение при решението на потребителя за покупка. Освен това, по такъв начин се създават предпоставки впоследствие търговецът да откаже рекламация в случай на проблем с мобилното устройство, възникнал при обстоятелства, които гаранцията не покрива, без потребителят предварително да е бил наясно с условията.  

 

ВАС е потвърдил и заповед на КЗП за забрана на нелоялна практика на "Мобилтел" ЕАД. Телекомът не е съобщавал предварително на клиентите си за съществуването на такса при извършването на пожелана от абоната смяна на тарифния план за предоставяне на мобилни услуги.  

 

При преминаване към по-висок тарифен план, без да е информирал предварително, търговецът изисквал заплащане на такса от 19,90 лв., установила извършената по повод постъпила жалба на гражданин проверка на контролния орган. Заблудата следвала от това, че в договора се предвижда възможността абонатът да преминава към друг тарифен план само с по-висока или равна месечна абонаментна такса и никъде не се посочва, че потребителят дължи пари за тази промяна. Таксата за въпросната услуга е обявена единствено на интернет страницата на оператора. Също така, всички съществени клаузи на договора е следвало да бъдат изрично и изчерпателно уредени преди сключването му, пише в  становището на експертите, потвърдено от магистратите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4897 |03.10.2017 Туроператорите настояха за оставката на министър Ангелкова . 0| 4760 |28.09.2017 Жалби валят срещу мобилни оператори заради роуминга . 1| 3945 |12.09.2017 Съдът: Лазар Влайков остава под домашен арест . 1| 3814 |07.09.2017 Съдът: Дивото къмпингуване е законно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads