Реклама / Ads
9| 4985 |25.03.2011 НОВИНИ

Съдът оправда Лечков за търговия с влияние

.
Окръжният съд в Стара Загора оправда кмета на Сливен Йордан Лечков по обвиненията за търговия с влияние и измама.
 

Прокуратурата твърди, че през март 2005 г. Лечков е поискал и приел от Илия Георгиев-Манастара дар за ОФК „Сливен-2000″ – сумата от 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в Изпълнителна агенция по горите.

Според държавното обвинение така Лечков, в качеството му на длъжностно лице и с цел да набави имотна облага за „Сливен-2000″, е поддържал заблуждение у Георгиев и с това му причинил имотна вреда в размер на въпросната сума.
След решението на съда сливенският градоначалник в типичния си стил заяви: „Така ще бъде до изборите. Другото ми дело е в понеделник. Това е един много смешен прокурор, който в съдебната зала ме нарече престъпник“.

 Лечков обаче бе категоричен, че българският съд е справедлив. Кметът се закани да заведе жалба за набеждаване срещу Пламен Стефанов и срещу Илия Георгиев – Манастира.: “Прасето те каля, ти не можеш да направиш нищо в момента. Това е стандартна комунистическа черта. Ако кажа българска черта, няма да сбъркам, без да си позволявам да говоря от името на всички българи. В Западния свят, където съм живял и работил, човек е невинен до доказване на обратното, а в България е виновен до доказване на обратното”.

Срещу Лечков текат още няколко разследвания. На 15 април Лечков беше привлечен като обвиняем по седем обвинения за престъпления по служба – за злоупотреба със служебно положение, нецелево разходване на бюджетни средства и за съставяне на официален документ с невярно съдържание. Сливенският съд отстрани кмета от длъжност, но в края на юни Апелативният съд в Бургас го възстанови на поста.

На 23 март около 13 часа кметът на Сливен бе спрян от патрул на алея „Яворов“ в столицата заради превишена скорост. Според полицаите Лечков не спрял първоначално при вдигната стоп-палка и патрулът го последвал. Когато служителите на реда настигнали колата, подали сигнал със сирената. Лечков спрял автомобила и полицаите започнали да му съставят акт. Тогава били разменени остри реплики между служителите на полицията и кмета на Сливен, като според свидетелските показания, Лечков им показал среден пръст и се държал грубо. Той обаче твърди, че не е видял първоначално подадения сигнал и потеглилия след него автомобил. Инцидентът обаче се размина без последици за кмета, тъй като наказателното производство срещу него бе прекратено на 15 юли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6988 |23.03.2011 Крадат авоарите на Лечков и парите на сливналии . 1| 5567 |21.03.2011 Съдът слуша свидетели по делото "Наглите" . 29| 5452 |16.03.2011 Апелативният съд оправда Маргините . 6| 5593 |14.03.2011 Спецсъдът стартира през август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads