Реклама / Ads
17| 4916 |17.11.2010 НОВИНИ

Съдът оправда Николай Цонев

.
Прокуратурата ще протестира решението, счита че присъдата е неправилна.
 

Софийският градски съд оправда бившия военен министър Николай Цонев по обвинението в злоупотреба със служебно положение. Цонев бе подсъдим за сключването на неизгодна сделка, закупувайки за нуждите на министерството на отбраната поточна линия за строителство на хангари, с което е ощетил бюджета на ведомството с 8 025 825,45 лв.

Бих призовал всички български граждани да продължат да вярват в българския съд, който е един от символите на държавността в държавата, каза Николай Цонев пред журналисти след произнасянето на оправдателната присъда. Той обясни, че очаква оправдателна присъда по всички дела, които се водят срещу него. „Нормално е един подсъдим да очаква да бъде оправдан”, каза Цонев. По повод делата срещу него, Цонев каза, че има политическа намеса от управляващата партия, но не посочи кой би имал интерес от воденето на тези дела.

Считаме присъдата за неправилна и постановена без да се изследват внимателно доказателствата на прокуратурата, които са представени. Това каза пред журналисти прокурорът по делото Борис Балев . Той обясни, че прокуратурата ще изчака мотивите на съда и ще обоснове защитната си теза пред следващите инстанции. „Считам, че сме доказали обвинителната теза. Слушахте пледоариите – там го заявихме ясно и конкретно, доста дълго говорихме”, заяви прокурорът. Той отбеляза, че ще протестира решението на Софийски градски съд в законовия срок. „Ако нещата се извадят от контекста може да се прецени, че подсъдимият е невиновен, но всъщност ако се изследват в дълбочина, както ние направихме отначало – за уточняване, че тази машина се опитва да бъде продадена от страна на министъра още преди да е министър”, коментира прокурор Балев. Съдът измени мярката за неотклонение на Николай Цонев в „подписка”.

По-рано прокуратурата поиска за Цонев 4 години и половина затвор, а защитата му - оправдателна присъда.
Прокурорът по делото Борис Балев описа пред съда целия процес по договарянето и покупката на производствената линия. Пренасочвайки пари от бюджета на Военновъздушните сили (ВВС) за купуването на мобилния завод, Цонев дори е намалил отбранителната способност на армията, заяви той.

Прокурорът изтъкна още, че бившият началник на Генералния щаб Златан Стойков е пренебрегнал националната сигурност и нуждите на ВВС, за да угоди на Цонев.

Документите показват, че на българските представители на американския производител на поточната линия е платена комисиона от самия производител за сключената сделка в размер на 482 000 долара. Тогава представител за България е Таня Попова – съпругата на Радион Попов, който през 2008 г. бе избран за заместник-министър на външните работи.

Според прокуратурата първоначално Попов е бил представител на американското дружество, но след като е заел поста, е прехвърлил правата на съпругата си.

Поръчаната от Николай Цонев мобилна фабрика все още стои на пристанището във Варна, тъй като от договорената цена не са изплатени около 1 млн. долара.

Бившият военен министър заяви във вторник пред съда, че "стратегически погледнато, машината е изключително изгодна", а парите за покупката й не са взети от средствата, предвидени за бойна подготовка, а от тези за модернизация модернизацията на армията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 6837 |03.11.2010 Цветанов оправда имотите си от трибуната на НС . 5| 5531 |29.10.2010 Съдът зависи от политиците, смятат 2/3 от българите . 7| 5407 |27.10.2010 Съдът в Страсбург наказа България с 62 хил.евро . 3| 4971 |25.10.2010 Съдът почва наново делото срещу Кържев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads