Реклама / Ads
2| 5448 |08.09.2011 НОВИНИ

Съдът остави в ареста Ст. Петров - Килъра

.
Стоян Петров, който има богата съдебна биография у нас и множество влезли в сила присъди, беше задържан в началото на март 2011 година от испанските власти.
 

Стоян Петров от с. Казашка река, разследван за грабеж, извършен в съучастие с други две лица през есента на 2004 година, ще продължава да търпи най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража”, съобщава на сайта си пресслужбата на съда. Днес Варненският апелативен съд потвърди като законосъобразно определение на Окръжен съд Варна (ВОС) от 2 септември тази година, с което на 44 годишния Петров е било отказано изменение на мярката за неотклонение.

Арестът бе поискан заради досъдебно производство на IV РУ на МВР във Варна, затова, че в съучастие с Недялко Димитров(Момата) и с друго лице, при условията на опасен рецидив ограбили възрастна жена от с.Аврен. Нахлули във вечерните часове в дома й, сломили съпротивата й с няколко удара и я ограбили, като отмъкнали 3000 лева и мобилния й телефон. Едва през 2009 година Стоян е бил привлечен като обвиняем по това дознание и е бил обявен за общо държавно издирване. След като не е бил установен в страната, Варненска окръжна прокуратура е поискала да бъде издирен с ЕЗА. На 11 март тази година Петров е бил задържан в град Хуелва, Кралство Испания. Компетентните испански власти са екстрадирали българина, за да бъде разследван и съден за грабежа.

Наказанието, което законодателят е предвидил за него е от 5 до 15 години затвор и е тежко по смисъла на закона. За втори път след първоначалния арест, днес Апелативният съд потвърди обоснования извод на първата съдебна инстанция, че Стоян е съпричастен към грабежа, извършен преди 7 години. Събрани са гласни и писмени доказателства, извършено е разпознаване. Продължава да е реална и опасността Петров да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Освен на богатото му съдебно минало, съдът се позова и на факта, че през 2009 година, при изменение на мярката му за неотклонение в по-лека по досъдебно производство за убийството на двама души, Стоян напуснал страната и се укрил в Испания.. Пресслужбата на съда припомня, че на 1 март тази година, след задочен процес за Стоян, ВОС призна вината му за убийството на Манол Хаджиев, извършено в с.Казашка река и на Златко Калайджиев, извършено в землището на с.Приселци, община Аврен. Двете убийства са станали през август 2008 година.

Вторият подсъдим по това дело Недялко Димитров(Момата) получи доживотна присъда при специален режим, след като съдът призна вината му за съучастие като помагач на Стоян Петров за двете убийства. До това дело се стигна едва след като през 2009 година Момата направи самопризнания и посочи на следствените органи местата, където са заровени телата на Манол и на Златко. По-късно делата за двете убийства бяха обединени. Междувременно Петров стана и подсъдим по друго наказателно дело за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Първоначално Петров беше един от главните свидетели по това досъдебно производство, но по-късно обвинението го привлече в качеството му на подсъдим. В началото на март тази година Бургаският окръжен съд го прекрати и върна на прокуратурата за доразследване. След отстраняване на пропуските делото отново е в бургаския съд, а първото заседание по него е насрочено за 7-ми ноември тази година. Стоян Петров търпи мярката си за неотклонение в Бургаския затвор, където ще дочака и началото на съдебния процес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5259 |07.09.2011 Ал. Петров иска мораториум върху политическите партии . 1| 5323 |31.08.2011 Единият от златарските обирджии остава в ареста . 0| 5166 |26.08.2011 16-годишният убиец остава в ареста . 27| 5372 |23.08.2011 В БСП не харесвали Калфин, оставили го без пари за вота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads