Реклама / Ads
27| 9040 |16.10.2020 НОВИНИ

Съдът отмени запори на НАП за 300 милиона на фирма на Васил Божков

.
Софийския административен съд отмени решение на НАП, с което се налагат запори на фирмата ”Ню геймс” АД, която организираше моментните лотарии на Васил Божков у нас. Запорът бе наложен, за да се обезпечат публични вземания в размер на 273 150 550 лева. Решението на НАП е от март 2020 г.
 

Мотивът на съда - при издаването на решението са били нарушени нормите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Съдът намира, че директорът на НАП-София механично и без каквито и да било доказателства е оставил жалбата на "Ню геймс" без уважение, без да анализира събраните доказателства и без да изследва както обезпечителната нужда и дали обезпечението й съответства.

 

Според съда, за да се премине към запори, трябва да има влязъл в сила акт за установяване на публично държавно вземане, какъвто липсва, пишат от в. “Сега”.

В решението се разказва, че "Ню геймс" е притежавала 5-годишен лиценз за 23 разновидности на играта "Национална лотария". На 14 февруари т.г. председателят на Държавната комисия по хазарта издал два акта за установяване на публични държавни вземания - един за дължими 47 615 189 лева и втори за довнасяне на 188 199 519 лева плюс близо 35 млн. лева лихва за забава. Било допуснато предварително изпълнение на двата акта, което било обжалвано в съда, но фирмата загубила делото. Актовете по същество също са обжалвани съда и се чака произнасянето му.

 

На 21 февруари публичен изпълнител наложил обезпечителни мерки заради двата акта за 273 150 550 лв. Бил наложен запор върху банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори, суми на доверително управление в банка. Били запорирани и 16 моторни превозни средства. Това постановление било обжалвано пред НАП и потвърдено от директора на софийския клон на приходната агенция.

 

По друго дело друг съдебен състав отменя и постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки, издадено публичен изпълнител. Тук стойността на обезпечението е 22,5 млн. лв. То е заради неплатен корпоративен данък на "Ню Геймс", който данъчните били установили с ревизия. И в този случай съдът намира, че решението на НАП е немотивирано, защото с него механично и без доказателства е отхвърлена жалбата на дружеството. Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а няма как за толкова кратко време ревизиращите да определят предполагаемия размер на задълженията, както и дали има предпоставки за запори.

 

"Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лева", пише съдията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6153 |13.10.2020 Съдът остави в ареста Атанас Бобоков . 5| 4575 |06.10.2020 Съдът решава дали ще остане в ареста Атанас Бобоков . 2| 4883 |29.09.2020 Съдът отмени ареста на още един протестиращ на Орлов мост . 5| 6175 |28.09.2020 Спецсъдът изнесъл лични данни на Иванчева и Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads