Реклама / Ads
10| 5356 |23.09.2014 НОВИНИ

Съдът пак попари прокуратурата за подуправителя на БНБ

.
Подуправителят на БНБ Цветан Гунев Източник: Булфото
Софийският апелативен съд (САС) отказа да отстрани Цветан Гунев от длъжност. Апелативните магистрати потвърдиха определението на Софийския градски съд (СГС) за подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор".
 
Цветан Гунев беше отстранен преди месеци от поста си заради съмнения на прокуратурата за престъпна небрежност при осъществяване на надзора на българските банки, и по-специално на Корпоративна търговска банка. Преди дни обаче съдът го върна на работа.

Откакто беше обвинен самият той излезе в отпуск. Съдиите пък казаха, че няма никакви доказателства, събрани от прокуратурата, за това, че той би могъл по някакъв начин да окаже влияние върху свидетелите, или да попречи на разследването. Напротив – той е съдействал по всякакъв възможен начин за събиране на доказателства и събиране на истината по делото, което се води.

Прокурорските напъни срещу подуправителя на БНБ не минаха в съда

 

Преди заседанието на съда един от прокурорите по делото Иван Гешев заяви пред медиите, че ако Гунев се върне на работа ще е аналогично с евентуално назначение на Цветан Василев за шеф на одиторите, които извършват проверка на КТБ.

Магистрати обаче контрираха, че назначаването на Гешев за наблюдаващ прокурор по това дело е равносилно на пряко участие на Делян Пеевски в разследването.

 

Пред съда не минаха активно експонираните от някои медии "аргументи" на обвинението, че КТБ е финансирала свързани с Цветан Василев дружества, като близо 80% от кредитния портфейл на банката представлявал отпуснати кредити към кухи фирми, управлявани от служители на банкера. Не мина и номерът с балона за 3,5 млрд. лв. необезпечени кредити.

Ако имаше поне едно истинско доказателство, което да потвърди тезата на прокурорите, оглавявани от Гешев, съдът щеше да се съобрази с него. Но такова няма и САС много ясно даде да се разбере това със своето решение, категорични са юристи.

 

До момента Гунев бе в отпуск по свое желание, за да може разследването спокойно да си свърши работата.

 

След заседанието подуправителят обясни, че обвиненията срещу него са абсурдни, защото БНБ е регулаторен орган върху банките и няма как от него да се очаква да следи за това какви кредити са отпускани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4521 |18.09.2014 Прокуратурата прати документи за екстрадицията на Цветан Василев . 1| 4632 |18.09.2014 Съдът отхвърли жалбата на Цветан Василев за задържането му . 3| 5064 |16.09.2014 СГС отряза прокуратурата за Цветан Гунев . 6| 4398 |16.09.2014 Прокуратурата ще разследва търговия на преференции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads