Реклама / Ads
8| 4882 |14.06.2009 НОВИНИ

Съдът “преметна” братя Галеви

.
братя Галеви
Институцията почива - остават в затвора до понеделник.
 

Кюстендилският окръжен съд отряза пускането на братята Галеви вчера от ареста. Съдът не прие заявленията за освобождаване на Пламен Галев и Ангел Христов от адвокатите им Менко Менков и Йордан Киров поради почивния ден, съобщи агенция “Фокус”. Документите могат да бъдат подадени най-рано в понеделник, са обяснили от институцията на двамата защитници.

Пламен Галев и Ангел Христов са регистрирани кандидати за народни представители, което им осигурява имунитет и всяко едно задържане се счита за незаконно по смисъла на всички закони в България, казаха адвокатите им. Те обаче не знаят дали делото физически е тръгнало от Софийския градски съд и дали е докарано в Кюстендил, затова те са депозирали в Софийска градска прокуратура искане за освобождаването им в още в 16.55 ч.в петък.

Днес Менко Менков е внесъл искане за освобождаването им. По думите на защитника в 00.00 часа тази нощ двамата са незаконно задържани по смисъла на закона за избор на народни представители. Адвокатът уточни, че преди два часа днес е връчил искане за освобождаването на неговите клиенти на ръководството на Софийския затвор, но преди минути е получил отговор, че искането е препратено на дежурния прокурор.

Адвокат Менков ще се срещне с дежурния прокурор в Софийска градска прокуратура.

Съгласно член 146, алинея 2 от Закона за съдебната власт прокурорът, под чийто район се намира мястото за лишаване от свобода има право денонощно да посещава затворите, без предварително да уведомява дори администрацията на затвора, само със служебната си карта като прокурор и е задължен съгласно тази разпоредба на закона за съдебната власт “ако в място за лишаване от свобода, под чийто район е съответният прокурор се намират лица, които са незаконно задържани, той е длъжен незабавно да разпореди тяхното освобождаване”, поясниха адвокатите на Галеви.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4987 |11.06.2009 Съдът няма да освободи Пламен Галев . 0| 5126 |09.06.2009 Съдът оневини Емил Хърсев и Георги Танев . 7| 4557 |04.06.2009 Повдигнаха обвинение на братя Галеви . 21| 6741 |28.04.2009 Дупничани искали братя Галеви за депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads