Реклама / Ads
0| 6732 |27.04.2007 НОВИНИ

Съдът се произнесе Евелин Банев да остане в ареста.

.
Обвинението не е посочило досега нито един факт, който да доказва, че клиентът ми е извършил деянията, за които е задържан. Това заяви известната адвокатка Ина Лулчева пред Софийският апелативен съд, който разглеждаше искането за промяна на мярката „задържане под стража” на бизнесмена Евелин Банев – Брендо.
 
Това ми дава основание да смятам, че мярката, наложена на моя подзащитен от СГС е необосновано тежка, допълни Лулчева. Тя уточни, че не съществува никаква опасност Евелин Банев да се укрие и да извърши ново престъпление.
Банев бе обвинен за участие в престъпна група, в извършване на финансови операции и сделки с имущество, придобито по престъпен начин.
Организираната престъпна група била действала на територията на България, Австрия, Швейцария и Германия.
Освен към Брендо, обвинение е повдигнато и към Десислава Дишлиева, снаха на застреляната преди няколко дни Йорданка Запрянова. Съпругата на убития преди две години Константин Дишлиев е с мярка за неотклонение парична гаранция.
Прокурорът от своя страна посочи високата степенен на обществена опасност на извършените деяния, в които е обвинен Банев и поиска потвърждаване на мярката за неотклонение „задържани под стража", наложена от Софийския градски съд. Това бе и сторено.
Що се отнася до спекулациите, свързани с убийството на свидетелката по делото Йорданка Запрянова, аз мога да заявя, че като свидетел тя няма такова значение по това дело, каквото й се приписва, заяви Лулчева. Защитничката на Банев подчерта, че най-пострадал от убийството на Йорданка Запрянова всъщност е нейният клиент.
Що се отнася до показанията на Запрянова, то от тях става ясно, че покойната е изпитвала силни чувства на омраза към снаха си Десислава Дишлиева, сестра на съпругата на Брендо. Нейните показания, че Банев се е занимавал с контрабанда на наркотици и цигари, са напълно безпочвени, смята адвокат Лулчева.
По отношение на показанията на втория свидетел - Владимир Дишлиев, баща на убития Константин Дишлиев, то неговите твърдения, че Банев се движи с лица, занимаващи се с наркотици и изобщо с престъпна дейност, отново са просто приказки без нито един факт, коментира Лулчева.
Представителят на държавното обвинение посочи, че България е може би единствената държава в света, в която всички държавни органи се подлагат под съмнение.
По отношение на обвиняемия Банев прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, уличаващи го в престъпна дейност. Имаме и показанията на двама свидетели - споменатата Йорданка Запрянова, убита преди три дни и Владимир Дишлиев. В показанията си пред съда и двамата единодушно посочват престъпния характер на дейността, с която се е занимавал Евелин Банев, заяви прокурорът пред съда. Показанията на Запрянова и Дишлиев са потвърдени от трети, защитен свидетел, заяви още обвинението.
Определението на Софийския градски съд е незаконосъобразно - това каза при дадената му дума обвиняемият Евелин Банев. Той потвърди казаното от защитата, че Софийската градска прокуратура не е представила доказателства за неговите деяния, в това число - за незаконно финансиране на дейности.
През 2002-2007 г. не е имало дела срещу мен и аз съм неосъждан, посочи Банев и в заключение помоли апелативния съд да отмени мярката „задържане под стража".
ЧЛ 321 Който участва в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх, сключва сделки или извлича облаги се наказва с лишаване от свобода от 3 до 8 години.
След съвещание, като взе предвид аргументите на обвинението и доводите на защитата съдът намери, че е налице обосновано предположение за авторство на извършеното деяние по чл 321 от Наказателния кодекс, в което е обвинен Евелин Банев.
Съдът посочи изключително високата степен на опасност на извършените деяния, в които е обвинен Банев, както и обстоятелството, че защитата на обществото стои над свободата на отделната личност, поради което намира мярката за неотклонение „задържане под стража", наложена на Евелин Банев на 20 април 2007 година като законна и целесъобразна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 1052 |16.04.2024 Гори руски ракетен завод за С-300 и С-400 . 2| 936 |16.04.2024 Иво Инджов: Ако Даниел Митов стане външен министър значи, че това е служебен кабинет - гарнитура ГЕРБ лайт . 4| 966 |16.04.2024 Панев напуска "Зелено движение", ще става кандидат за депутат от ПП-ДБ . 0| 800 |16.04.2024 Доц. Киселова: Конституцията не посочва срок за подписване на указите за освобождаване на двамата министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads