Реклама / Ads
18| 4981 |04.12.2009 НОВИНИ

Съдът пусна агентите на ДС в ръководството на парламента

.
Яъдът отмени забраната за агентите сред депутатите Източник: Вяра Йовева
С решение от вчера Конституционният съд е отменил текстът от правилника на Народното събрание, с който се забранява сътрудници на бившата Държавна сигурност да са ръководители на парламента, на парламентарни комисии, да участват в международни делегации, както и изобщо да са членове на комисиите по вътрешна сигурност, по външна политика и отбрана, за контрол на Държавна агенция "Национална
 
сигурност и по европейските въпроси."
Конституционния съд беше сезиран от депутати от БСП и ДПС. Още при дискусиите около правилата за работа на новия парламент през юли, текстът за лустрация на агентите на ДС предизвика най-сериозни дебати.

Разпоредбата беше предложена от "Синята коалиция", като първоначално тя не беше подкрепена от депутатите от ГЕРБ, но в последния момент при гласуването в пленарната зала, формацията на Бойко Борисов гласува "за" налагането на ограничението. Това дори стана причина Божидар Димитров да бъде изтеглен от парламента и вместо да заеме готвения му пост на председател на комисията по култура, да намери място в Министерския съвет като министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина. Още тогава депутати от ГЕРБ коментираха, че "малко са пресолили манджата", а рестрикциите са твърде сериозни.

Конституционният съд приема, че искането на групата народни представители за обявяване на противоконституционността на разпоредбата е основателно, защото ограничава правото на народните представители да бъдат избирани в органите на Народното събрание и ги разделя на имащи права и без права. "Няма съмнение, че Народното събрание в никаква форма и по никакъв повод не може да ограничава правата на едни или други народни представители. И това е така, защото те са народни представители, което ще рече, че са представители на суверена", посочват съдиите.

Според съда е нарушен и друг текст от основния закон – за равенството на всички граждани пред закона, което е основен принцип на всяко демократично общество. Въвеждането на допълнителни изисквания към народните представители противоречи на този принцип и на конституционните разпоредби, които го конкретизират, се казва в решението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4934 |03.12.2009 ДПС напусна парламента . 9| 4837 |03.12.2009 Напуснаха Сидеров и в Пловдив . 0| 4735 |02.12.2009 Съдът подхвана Бакаджиците . 3| 4931 |17.11.2009 Пуснаха Сако от ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads