Реклама / Ads
7| 5402 |27.10.2010 НОВИНИ

Съдът в Страсбург наказа България с 62 хил.евро

.
Повече от 62 хиляди евро ще сткрува на България поредната "порция" спечелени дела от български граждани в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.
 

Решението на правителството да изпълни присъдите на съда по четири жалби срещу България бе взето днес, което задължава държавата своевременно да изплати тази сума.

По делото "Васил Сашов Петров срещу България" държавата е нарушила правото на живот и на ефективно вътрешноправно средство за защита. При бягството му след опит да бъде задържан по време на кражба, срещу жалбоподателя от Велинград е открит огън от двама служители на реда.

Вследствие на раните той претърпява операция на бъбреците и черния дроб. Жалбоподателят твърди, че употребата на сила срещу него е била неоправдана, застрашила е живота му и почива на расистки мотиви заради ромския му произход, а проведеното разследване не е било ефективно.

Съдът е отсъдил нарушение по първия казус, но е преценил, че няма нарушение по отношение на твърдението за расистки мотиви. На жалбоподателя е присъдено обезщетение от 15 хиляди евро за неимуществени вреди и 3000 евро за разходи по делото.

По делата "Филипов срещу България" и "Коцева-Денчева срещу България" са нарушени правата, гарантиращи съдебен процес в разумен срок и ефективно вътрешноправно средство за защита.

През 2000 г. срещу Димитър Филипов започнало наказателно производство за кражба, което приключило през 2006 г. с осъдителна присъда. В периода октомври 2003 г.-ноември 2005 г. му е била наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", която е била обжалвана и потвърдена шест пъти. Съдът е решил, че посоченият период на задържане е бил необосновано дълъг и съдебните власти не са разгледали делото с необходимата бързина. На Филипов е присъдено обезщетение от 2300 евро за неимуществени вреди и 700 евро за разноски по делото.

Маргарита Коцева-Денчева от Велико Търново е уволнена като директор на психиатрична болница през 1996 г. Завежда дело срещу Министерството на здравеопазването през 1997 г. То все още не е приключило - следващото заседание по него е насрочено за 17 ноември 2010 г. пред ВКС. Продължителността на делото вече надхвърля 13 години. На Денчева е присъдено обезщетение от 7300 евро за неимуществени вреди и 600 евро за разходи и разноски.

Жалбата на Вероника и Петър Въчкови - родители на Ганчо Въчков, е за нарушено право на живот. През 1999 г. при опит за задържането му, той е убит от полицията след преследване и престрелка. Според съда в Страсбург акцията по арестуването не е била правилно планирана и осъществена и за съществуващите към онзи момент обстоятелства използваната сила не е била абсолютно необходима. Проведеното следствие по случая от българските власти пропуска по недопустим начин да събере като доказателства показанията на участвалите в акцията служители на антитерористичната бригада към МВР.

ЕСПЧ поставя също така под сериозно съмнение психиатричната експертиза, която е извършена след смъртта на Ганчо Въчков. Заключенията й дават две възможности за смъртта - убийство и самоубийство. Прекъсването на разследването, без да бъдат установени служителите, взели участие в акцията, е знак за пълна липса на отговорност пред закона на полицията за нейните действия. Разследването е било и непълно, тъй като важни следствени действия не са били изобщо предприети.

Вследствие Съдът постанови, че то не е имало необходимата пълнота, обективност и ефективност в нарушение на чл. 2 на Конвенцията. На жалбоподателите по делото "Въчкови срещу България" е присъдено обезщетение от общо 30 хиляди евро за неимуществени вреди и 3605 евро за разходи и разноски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5677 |26.10.2010 След 15 години в България няма да има педиатри . 3| 4966 |25.10.2010 Съдът почва наново делото срещу Кържев . 7| 5300 |25.10.2010 България - държава на прокурорите . 2| 5113 |24.10.2010 Стачка спира влаковете България-Гърция-България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads