Реклама / Ads
22| 5535 |29.03.2012 НОВИНИ

Съдът задръстен с дела, ВСС бяга от отговорност

.
 

 

Висшият съдебен съвет няма да работи по прекрояването на съдебната карта в страната заради тежката икономическа обстановка. Магистратите ще възложат на шефовете в системата да се оправят сами с огромната натовареност на съдиите. Това стана ясно в четвъртък по време на обсъждането на доклада за натовареността на съдилищата през 2011 година.

Статистиката показва, че столичните съдилища са най-малко два пъти по-натоварени от средното за страната. Рекордът се държи от Софийския районен съд, където всеки съдия се произнася по 82.5 дела на месец при средно 38.5 дела за районните съдилища в България. По същия начин стоят нещата в Софийския градски съд (28.4 дела на месец при средно 8.6 за страната), Административен съд – София град (29 дела при 14.2) и Софийския апелативен съд (11.9 при 6.7).

Тенденцията за последните четири години е към общо увеличение на постъпващите дела в районните съдилища. При средно 28.6 дела месечно на районен съдия за периода 2008-2010 година през 2011 година делата вече са по 38.4 на магистрат. Данните показват огромна натовареност на районните съдии още във Варна, Пловдив, Габрово и Русе. Те решават средно по 10-15 дела по-малко от колегите си в София, но много повече от средното за България.

На този фон военните съдилища стоят без работа като всеки магистрат във Военноокръжния съд в Плевен разглежда по 1.7 дела на месец при средно 4.8 за цялата държава.

ВСС започна преди повече от година разговор за големите разлики в натовареността между отделните съдебни райони, но приключи темата без да вземе мерки. Идеите за съдебна реформа бяха представени от бившия председател на Върховния административен съд и настоящ омбудсман Константин Пенчев, но след това не последва реакция от ВСС. Той предлагаше затваряне на част от много слабо натоварените съдилища, а щатът им да бъде прехвърлен към магистратурите, които наистина имат нужда. Идеята за създаване на мобилни съдебни състави за малките градчета също остана без отговор.

Вместо това в четвъртък комисията във ВСС, която се занимава с този въпрос, предложи голяма част от отговорността за решаването на огромния проблем да бъде стоварена върху шефовете на съдилищата. Те ще трябва да предложат по-добра организация на работата, за да може да се приключват повече дела. ВСС иска да получи право да прехвърля магистрати от една структура в друга без конкурс, за да реши част от проблема с натовареността.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев приветства доклада, който показва реалните проблеми в системата. Според него на фона на "чудовищната" натовареност на някои съдилища, българските съдии си вършат работата добре. Той призова Народното събрание също да вземе мерки по темата, защото съдебната власт си признавала грешките и другите трябва да правят същото. Груев поиска да се декриминализират част от престъпленията и по тях да се носи единствено административна отговорност. Това е и идеята на новия Наказателен кодекс, който се пише вече втора година.

Членът на ВСС Петър Стоянов грейна по време на дискусията с изказването, че "най-после една комисия на съвета си е свършила работата" заради изработването на аналитичния доклад.

Междувременно бе представена статистика, която показва, че за последните шест месеца са използвани резервни защитници по едва 25 дела. Управляващите от ГЕРБ въведоха тази фигура в наказателния процес, за да блокират възможността за бавене на делата заради неоправдано отсъствие на титулярните адвокати на обвиняемите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5497 |01.02.2012 Спецсъдът: Медиите да съгласуват статиите си с нас, когато ни визират . 71| 6450 |31.01.2012 Съдът пусна Кленовски, имал деца . 10| 6554 |03.01.2012 Рекорд: Фирма заведе 138 дела, взима от държавата 1 млн. лв. . 9| 5676 |27.12.2011 Съдът призна за невинен пиромана от Младост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads