Реклама / Ads
12| 6446 |03.07.2020 НОВИНИ

Съдбата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова - ясна на 6 юли

.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова
На 6 юли съдът ще реши каква ще е съдбата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.
 

Днес прокуратурата поиска по-голямо наказание, но в същото време няма претенции подсъдимите да останат за постоянно в ареста, като счита, че мярката "домашен арест" е достатъчна.

 

Сагата с Десислава Иванчева и Биляна Петрова започна през април 2018 г., когато двете жени бяха арестувани показно в центъра на София, държани над 7 часа на слънце без вода и храна, със закопчани на гърба белезници.

 

Процесът бе определен като "правен нонсенс" от защитана на Дюлгеров. По думите му осъдителната присъда е за деяние, за което не е повдигнато обвинение.

 

“Ваклин говори за несъстояли се срещи. На 12.02.2018 в първата ми среща с него Ваклин ми заявява: аз съм от хората, които обичат да разрешават проблемите, а не да ги създават. И каквото трябва да дам, ще дам." Аз мисля, че това е провокация за подкуп”, посочи Дюлгеров.

 

Ето част от нещата, които Биляна Петрова - заместничката на Иванчева, заяви по време на своята пледоария:

 

“Аз съм напълно отчаяна: Първо трябва да доказвам отрицателни факти. Дори да допуснем, че е имало някакво искане на подкуп, изобщо няма доказателства, че аз съм участвала в това. Това е последният ми шанс да докажа своята невинност”, посочи Петрова.

 

По думите й присъдата не може да почива на предположения. В мотивите на първоинстанционния съд и за двете срещи се твърди, че няма отправено корупционно искане.

 

Няма дори косвено доказателство, че аз съм участвала в определяне на подкупа. За срещата на 11 март моето име изобщо липсва в тези косвени доказателства. Дюлгеров ясно показва, че разговорите са водени с Иванчева. Дюлгеров споменава моето име само веднъж: Когато Иванчева е говорила разгорещено и силно в пицарията за проблемите на “Младост”, съм и направила забележка да говори по-тихо, за да не смущава хората наоколо.

 

Липсата на доказателство не може да докаже вина. Съвкупният анализ на доказателствата показва, че среща на 11 април не се е състояла. Не само, че Дюлгеров не говори за мое участие в определянето на подкупа, но самият той казва на Ваклин, че ще се постарае да е съвсем сам с Иванчева. Противоречия в доказателствената съвкупност: В секретните томове спрямо мен няма нито дума, че на 16 март съм участвала в размера на подкупа. Дори в документ от 17 април се предполага, че ще участвам в среща. Искам и аз да представя косвени доказателства за моята невинност”, заяви Петрова.

 

Тя коментира размера на подкупа. По думите й са били допуснати “елементарни математически грешки” - ако сметката е била направена по посочената схема, то числата излизат доста над 500 000 лева.

 

“Не са проведени твърдените от прокурора срещи - според трафичните данни от нашите телефони сме били на много големи разстояния от мястото на срещите според обвинителния акт. Съвкупността от трафични данни доказва, че не е възможно да е имало среща между Дюлгеров и Ваклин в кафене Еспресо на 19 март както твърди Ваклин. На 11 април Дюлгеров освен едно а си е отишъл само до аптеката, като аз съм била на разстояние повече от два километра. Ако бяхме се видели, щяхме да попаднем в една клетка, тъй като и двамата сме използвали постоянно телефоните си”, заяви Петрова. Тя допълни, че не е вярно и твърдението, че се е намирала в дома на Десислава Иванчева в определен ден и час.

 

По думите и са били игнорирани много доказателства, което е довело до погрешни и произволни изводи.

 

“Първо, направен е избирателен подбор на доказателства, за да се обслужи тезата на прокуратурата. Например, игнорирани са множество доказателства - заплахи от Ваклин и Дюлгеров спрямо Иванчева. Ако Дюлгеров винаги казва истината в СРСтата, тогава защо не са повдигнати обвинения на половината от хората на ГЕРБ в общината?”, попита още Петрова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 10638 |03.07.2020 Делото ”Иванчева” приключва на втора инстанция . 8| 5629 |03.07.2020 Делото ”Иванчева” - на финал на втора инстанция . 4| 8020 |01.07.2020 Протест и подписка в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова . 12| 12851 |26.06.2020 Десислава Иванчева и Биляна Петрова сигнализираха за ”случайния подбор” на съдии по делото им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads