Реклама / Ads
3| 5381 |21.11.2019 НОВИНИ

Съдебна заседателка, осъдила Иванчева и Петрова, е член на изборни комисии от ГЕРБ

.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова Източник: БГНЕС
От 2013 г. досега съдебната заседателка Мария Щуркова е била в съставите на районни избирателни комисии от квотата на ГЕРБ и е участвала в шест избора. Щуркова е била представител на управляващите в РИК включително и при местния вот през 2016 г., когато независимата Десислава Иванчева спечели кметския пост в „Младост“ и победи кандидатката на ГЕРБ.
 

В същото време Щуркова бе част от състава на специализирания съд, постановил тежки присъди за Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, след като ги призна за виновни, пише още Defakto.bg.

 

Данните за нея бяха докладвани на подновеното заседание по казуса „Младост“ в апелативния спецсъд. Проверката бе направена по настояване на Биляна Петрова, уважено от втората инстанция.

 

След получаването на данните от ЦИК, към апелативния спецсъд бе отправено ново искане – този път да се изиска справка от политическа партия ГЕРБ дали заседателката Мария Щуркова е неин партиен член. Съставът, оглавяван от Георги Ушев, реши да пита ГЕРБ само дали въпросната дама е член на партийното ръководство. Защото Законът за съдебната власт предвижда, че съдебен заседател не може да е лице, което „участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели“ (чл. 67 ЗСВ). Но тук става дума не за общите забрани, а за конкретни преценки в конкретен казус.

 

Откритието за „изборната“ връзка в случая е скандално, защото сочи на пристрастност, а оттам – защо не – и на осъждане от незаконен състав. Още повече, че и Иванчева, и нейната заместничка като кмет на „Младост“ Петрова са категорични – сред основните цели на гръмката акция срещу тях, последвана от процес, е отстраняването им от управлението на общината, най-вече от битката с презастрояването там. А ако Щуркова е и партиен член, ксандалът става още по-голям. А че не е в ръководството на ГЕРБ е ясно отсега.

 

Наредбата за съдебните заседатели е пределно ясна в това отношение: при изпълнение на функциите си те трябва „да действат по съвест и убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като не се поддават на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния, независимо от техния източник„. Нещо повече – сред основните изисквания към тях е това за политически неутралитет. „Съдебните заседатели не трябва да допускат в своята работа да бъдат повлияни от свои или чужди политически пристрастия„, разпорежда наредбата.

 

От апелативния спецсъд днес също бе поискано частично освобождаване на запорираните банкови сметки и на тримата подсъдими – Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров. В момента те не работят, пребивават под „домашен арест“ и не разполагат със средства за издръжка, лечение и други обичайни нужди.

 

След почивка съставът, начело с председателя Ушев, позволи на Биляна Петрова да тегли месечно средства в разчмер на една минимална заплата – в момента 560 лева. Останалите двама трябва да уточнят молбите си и тогава ще има произнасяне по тях.

Не е готова назначената по искане на прокуратурата нова експертиза на прословутото „тефтерче“ на Десислава Иванчева и конкретно на цифрови записи в него. За тефтерчето на първа инстанция експертиза бе категорична – интересуващите прокуратурата записи не са правени нито от Иванчева, нито от Петрова. При повторно изследване бе обявено, че вероятно те не са дело и на Петко Дюлгеров, но не могат да са категорични.

 

Георги Ушев разпореди на вещите лица да представят заключение до 8 декември. Процесът продължава през декември.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7145 |15.11.2019 Съдии: Кирилов и Гешев уронват авторитета на съдебната власт, да се извинят . 0| 4005 |12.11.2019 Трамвай излезе от релсите и блъсна жена до Съдебната палата . 3| 9633 |08.11.2019 Мониторингът над България и Румъния за корупция и независимост на съдебната система ще продължи . 0| 3864 |29.10.2019 ВСС недоволен от парите за догодина, отказа да гласува проектобюджета за съдебната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads