Реклама / Ads
6| 7537 |28.12.2009 НОВИНИ

Съдебната 2009 година - обзор

.
Доста хора се изредиха в Съдебната палата тази година. Източник: Вяра Йовева
Съдебната 2009 година беше доста богата на интересни дела и събития. В системата се извършиха и структурни промени, като ръководители сдадоха поста си.
 


Още със започване на новата 2009-та година - на 4 януари Бургаският апелативен съд прати Максим Стависки в затвора за 2,5 години. Обвинението бе,  че е убил младежа Петър Петров и ранил тежко неговата приятелка Мануела. Впоследствие, обаче, ВКС отмени това решение.

В началото на годината вещи лица спънаха процеса срещу съдения като наркобос Митьо Очите, като те отказаха да участват в делото за отнемането на имуществото му.

От прокуратурата се похвалиха, че материалите срещу Александър Томов са пристигнали и обвинителите запретнаха ръкавите на тогите, за да придвижат нещата към Темида. Прокурорите се похвалиха с ново обвинение и на 14 януари, когато беше внесен акта срещу Николай Арабаджиев, разфасовал своя съученик Атанас, заради влечението си към медицината.

ДАНС пък към края на първия месец обяви, че не са открити нередности за финансирането на ДПС, което се посрещна със съмнения в политическата обществност.

На 29 ануари Ангел Христов (половинката от Братята Галеви) остана в ареста, след като апелативен съд го остави натопло - за организиране на престъпна група. Подобна участ сполетя и "брат" му Пламен Галев, който също усети обстановката зад решетките.

Мирослав Блажев, който отвлече автобус на 27 януари, беше изпратен психиятрията в Ловеч, откъдето по-късно бе изписан. През февруари в общественото пространство блесна нов изверг - Манчо Панюков, който закла двете си деца, а после запали роднините си в семейната им къща. Окръжният съд в Благоевград беше безмилостен и остави престъпника да чака делото си в ареста.

В средата на месеца прокуратурата изрази недовоство от контролните органи по злоупотреби с еврофондове. Този период на годината се запомни с това, че така и не стана ясно как е задържан Златомир Иванов - Баретата, за който спецслужбите твърдяха, че е заловен в акция, а той и адвокатите му бяха категорични, че сам се е предал. В крайна сметка съдът го остави зад решетките, като по-късно тази мярка беше атакувана с мотивите, че събраните доказателства пречили на това - Иванов да се брани.


Златко Баретата

На 6 февруари бе повдигнато обвинение на Александър Томов за големи злоупотреби в Кремиковци и футболен клуб ЦСКА, но по-късно делото беше спряно заради имунитет на подсъдимия. Впоследствие обаче прокуратурата получи документ от избирателната комисия, че Томов не е регистриран и делото трябва да тръгне отново.

През втория месец на годината се чу експертизата за смъртта на Пламен Куцаров, който загина в кола на полицията след разпит на детектора на лъжата. От МВР пък наложиха символични наказания на виновните. Пак през февруари обвиниха затворника Лазар Колев, че е убил сестрите Белнейски. По това време той излежаваше присъда за друго престъпление, . По-късно от него бе поискана странна интимна експертиза, като следователите настояваха да му премерят члена.

На 19 февруари СГС оправда рекламния магнат Красимир Гергов, който беше обвинен за подкуп, като прокуратурата твърдеше, че той е подкупил бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев с два записа на заповед за общо 425 хил. лв.

Месецът беше особено щастлив за Владо Кузов, който получи от ВКС отмяна на ефективна 3-годишна присъда за педофилство, защото нямало негативни последици за жертвата на престъплението.

Март започна с искане на отвод на съдията по делото "Чората", а съдът установи чрез експертиза, че Ангел Димитров е загинал от увреждане на съдебен мускул. В следващите месеци по това дело стана ясно, че е изчезнала важна експертиза- на покойния професор Раданов. През този женски месец бе повдигнато обвинение на Стойо Стоев - Тото, който беше определен от прокурорите за наследник на Митьо Очите.

В средата на месеца започна да се шуми и около убития преди 8 години във Франция български студент Мартин Борилски. Припомняме, че той беше наръган 93 пъти с нож в квартирата си в Париж.

Боян Петракиев -Барона се споразумя с прокуратурата и се пъхна в затвора за 4 месеца. В края на март стана ясно, че на съд отива и Красимир Горсов, баща на пострадалата от Стависки Мануела. Той бе обвинен, че е профукал 132 000 лева от дарителските сметки на щерка си. По-късно прокурорите казаха пред медиите, че си е купил Мерцедес.

Месецът беше време за почивка и за съдиите по делото Маргините, защото тогава процесът бе спрян за 6 месеца заради Иво Карагеоргиев, подсъдим по делото, който претърпя тежка операция на сърцето. Впоследствие обаче стана ясно, че срещу него имало образувано дело в районен съд за обир на банкомат.


Маргините

Пак през март Софийският районен съд оправда Иван Леков, зам. началник на ДАМС, за изчезнали 7 800 лева, а Боян Георгиев, убил тв-водещия Кембъла получи условна присъда, като бе отменена 5-годишната ефективна с 5 лета условна.

И през април се случиха интересни неща. "Денят на лъжата" бе радостен за Фидел Беев, който бе оправдан за неплатени данъци, които бяха открити при проверка на баща му. Пак на тази дата съдът осъди 2 години условно следователя Христо Станчев, за искани 15 000 лева подкуп.
На 13 април пък бе прекратено разследването за смъртта на Ахемд Емин, за която се носеха версии, че е убийство. Проверяващите обаче излезнаха с категорична позиция, че става дума за самостоятелно решение за слагане край на живота.

През април делото "Стависки" тръгна към столицата, където по-късно на световния шампион му се размина с условна присъда, след като прокурор пожела от ВКС да отмени ефективната присъда на фигуриста. Това бе хубав месец и за други изправени пред Темида - съдът оправда обвинените по делото "Чичибаба", както и бившият министър на вътрешните работи Румен Петков. На 22 април оставиха в ареста Илиян Тодоров, който бе обвинен за двойното убийство пред клуб "Соло" до Съдебната палата, което бе извършено на 18 април. Веднага след това Янко Ваташки блесна с нова изцепка. След като получи 7 години ефективна присъда за отвличане на арабския бизнесмен Мохамед Атти. Осъденият направи въргал в столично заведение и бе задържан за рекет на 1000 лева.


Янко Ваташки


През май гръма друг скандал. Криминалисти задържаха разпостранители на детско порно, след което Софийският районен съд ги остави в ареста (с едно изключение), но по късно по-горната инстанция СГС ги пусна на свобода под парични гаранции.

На 12 май пък пратиха призовката на бившата шефка на НАП Мария Мургина, като 3 дена по късно и повдигнаха обвинение за длъжностно престъпление по 3 пункта. Градският съд пък спря производството за регистрация на СДС.
 
Софийският районен съд реши на 12 май да осъди условно на 3 години бившият директор на фонд Земеделие Асен Друмев, за това, че е сключил 3 договора за наем в различни градове. Месец май беше неприятен за вдовицата на Косьо Самоковеца - Ангелина, срещу която в СГС започна процес за контрабанда на дрехи на стойност 700 000 лева.


Вдовицата на Самоковеца

На 18 май пък Върховният съд върна делото "Борилски" за преразглеждане на долните инстанции. Софийският апелативен съд пък намали присъдите на Любомир Лилов и Иван Владимиров, ръководители на отдели в Пътния фонд, че са получили подкуп от архитект Георги Янев в размер на 25 000 лева. След време ядосан от това решение архитектът сподели пред медиите, че е готов да съди държавата. По-късно главният прокурор Борис Велчев обяви, че прокуратурата няма намерение да връща парите на Янев.

Подсъдимият по делото за злоупотреби по САПАРД Марио Николов пък каза, че няма да се кандидатира за депутат. Делото обаче беше спряно по-късно заради кандидатурата на друг подсъдим от групата му. По това време заради имунитет бе прекъснато и делото "Александър Томов".

Месец юни като че ли беше най-спокоен за съдебните заседатели. Тогава стана ясно, че Ивайло Серафимов, основен свидетел срещу Златко Баретата се е отметнал от показанията си. По-късно Златомир Иванов каза, че обвиненията срещу него се базират на показания на наркомани.

Фидел Беев пък не се яви на делото си за злоупотреби при доставка на горива, заради което му бе изменена мярката и той се озова в ареста. Апелативният съд обаче не прие задържането и отмени решението на СГС. През последния месец най-много шум се вдигна за подкупа от 100 000 лева, предлаган от бизнесмена Росен Маринов на Мартин Димитров от агенцията по рибарство и аквакултури. Впоследствие по този скандал изгоря и Раиф Мустафа, но в крайна сметка и двамата сега са на свобода - под парични гаранции.


Росен Маринов (в черно)

Точно преди морският сезон юли,под гаранция от по 50 000 лева бяха пуснати от затвора Братя Галеви, които трябвало да се подготвят за изборите. Дни след това обаче им бе направен запор на имуществото им на стойност 4 493 748,40 лв.

Софийският градски съд се похвали и с нов ръководител. След гласуване във Висшият съдебен съвет (ВСС) поста ръководител на градския съд беше сдаден от Светлин Михайлов, като на неговия стол седна друг съдия - Георги Колев.

На 18 юли върнаха делото за смъртта на Кембъла към апелативен съд. В края на този месец излезе и доклад за напредъка на съдебната ни система, в който ЕК не бе толкова критична, като в предишната година. Пак тогава, обвиненият за смъртта на сестрите Белнейски Лазар Колев пришпори съда с писмо от затвора, с което настояваше за бърз процес.

Прокуратурата пък се отчете – сезирайки съда за гласуване в Турция. Пак в края на юли спипаха похитителите на Александър Краузе, като се оказа, че те му били приятели. Това не им помогна и героите останаха в ареста.

Новият министър на правосъдието заплаши с метла некадърниците в правосъдното министерство. В края на юли пък подхванаха Михаил Миков, като проверката засягаше повишаване с до 400 щ.д./кв.м на цените на построените от фирма "Проинвекс" ЕООД апартаменти за нуждите на МВР.

На 5 август Софийският военно апелативен съд потвърди присъдите на полицаите, които са подсъдимите за смъртта на Ангел Димитров – Чората, като осъдените трябва да излежават общо 82 години. Два дена по-късно прокуратурата повдигна обвинение срещу Стефан Юруков в качеството му на длъжностно лице - председател на Държавната агенция по горите, за това че е сключил неизгодна сделка за имот.

На 13 август Софийски апелативен съд промени мярката на Росен Маринов, който е обвинен за подкуп от 100 000 лв., като от "домашен арест" го пусна на свобода под гаранция от 20 000 лева. Веднага след това Маринов внесе сигнал в прокуратурата срещу бившия вътрешен министър Михаил Миков.

Митьо Очите пък се сби и го преместиха в Белене. После наркогероят получи 5 години бонус от съда във Враца. В края на август бе образувано досъдебно производство срещу Иван Мечеков, директор служба „Военна полиция”. Според прокурорите той е сгафил, издавайки разрешение за боравене с класифицирана информация.

В началото на септември подсъдимият за убийството пред „Соло” Илиян Тодоров го заболя сърцето. На 25 септември в Кюстендил започна мегаделото „Галеви”.
Пак този месец вещи лица започнаха да отказват на съда експертизи по делото срещу братята Маргини.

Октомври стана неприятен за Будимир Куйович, който беше натикан в изолатор, заради това, че даде интервю пред бТВ. На 5 октомври стана ясно, че 4 футболни клуба укривали данъци.

На 8 октомври изгря друга звезда – Красьо Черния. Младежът от Плевен предлагал на магистрати да ги уреди за шефове в системата срещу 200 хил. евро. Впоследствие скандалът се развихри, като доведе до голоям брой оставки и оправдания пред медиите. Гаджето на фолкпевицата Магда изведнъж стана по-популярен от президента, а и до ден днешен никой не обяви кой седи същност зад този „герой” и как се зароди тази идея.


Красьо Черния

На 19 октомври Манчо Панюков, който уби двете си деца - Иво и Еди, и жена си - Биляна Панюкова, загинала при опожарения от него дом на баща й, поиска пред съда в Благоевград делото да се разглежда по съкратената процедура. Пак в този ден засекретиха за едно съдебно заседание делото „Галеви”.

22 октомври Софийската градска прокуратура внесе в Софийския районен съд обвинителен акт срещу Стефан Юруков, бивш председател на Държавната агенция по горите с обвинение по чл. 220, ал. 2 НК - за съзнателно сключени 4 неизгодни сделки във вреда на държавата, на обща стойност 12 729 415 лв.

Към края на месеца е образувано досъдебно производство по случая с подкуп, който е поискал шефът на КРС Веселин Божков. Става дума за 300 000 евро, които така и не бе обявено от кого са поискани.

Секретен доклад на ДАНС, съдържащ класифицирана информация, е изтекъл от кабинета на бившия министър-председател Сергей Станишев. Това разкри пред журналисти премиерът Бойко Борисов на 24 октомври. Прокуратурата започна веднага проверка по случая.


Сергей Станишев

Административен съд - София-област пък разреши на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да секат горите си. Междувременно приятелите на Красьо Черния ставаха все повече. Той пък през това време друсаше кючек с ректора си.

На 5 ноември съдът в Страсбург реши, че бившият главен прокурор Никола Филчев в спъвал разследването за смъртта на военния прокурор Николай Колев.

Сензацията, новината, невъзможното.... случи се на 12 ноември, когато Софийски градски съд даде най-изненадващо ход на делото "Маргините", което беше около 2 години в застой. Пак през ноември, тръгна за първи път и друго чакано дело – срещу Христо Ковачки. До края на годината набързо се проведоха 3-4 заседания, от които не излезе нищо съществено, освен че върнаха делото на прокурорите, а те светкавично оправиха грешка в обвинението.

Докато трае делото срещу нея, вдовицата на Косьо Самоковеца Ангелина Димитрова си плати данъците в размер на 358 495 лева, но обвиненията за контрабанда остават.

Декември започна лошо за Цветелин Кънчев – Дон Цеци, като Софийският градски съд остави в ареста лидера на партия "Евророма" Цветелин Кънчев, Димо Димитров и Христо Василев-Папата. Тримата са обвинени в изнудване на бившия директор на "Гражданска защита" Никола Николов, а срещу Кънчев има и обвинение за незаконно притежание на боеприпаси.

На 9 декември пък се разигра истински предновогодишен спектакъл по делото „Маргините”. Съдът издирваше чрез съдебна полиция подсъдимият Иво Карагеоргиев, който според адвокатите му се лекувал, а когато ченгетата отидоха на адреса му – се оказа, че болникът е на разходка. „Той ще умре, ако промените мярката му”, се опита да трогне съда адвокатът на подсъдимия.

На 15 декември най-после бе обвинен Златко Баретата, който според прокурорите е организатор на опасна престъпна група.

Ден по-късно „зарадваха” и Митьо Очите и близките му. Внесен е нов обвинителен акт срещу сочения за наркобос Димитър Желязков - Очите и неговото семейство в Бургаския окръжен съд. Обвинението е за пране на пари в особено големи размери. Пред съда като подсъдими ще се изправят и майката на Желязков - Станка Желязкова, вуйчо му Иван и жената, с която Желязков живее на семейни начала - Антигона.


Митьо Очите

Годината завърши силно за съдебната система, след като Темида остави в ареста бандити, обвинени за покушения на бизнесмени (Наглите), както и магистрални престъпници (Крокодилите).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5412 |26.12.2009 Новините на 2009-та година . 5| 4907 |21.12.2009 Предлагат 1,2 млрд. лева столичен бюджет през 2010-та година . 4| 5060 |16.12.2009 3 млн. СИМ- карти спират след Нова година . 3| 4891 |11.12.2009 Полицаи с 5-ти протест в рамките на година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads