Реклама / Ads
0| 4510 |30.03.2016 НОВИНИ

Съдебният инспекторат решава кой магистрат да бъде проверен от звеното „Кунева”

.
Меглена Кунева
Правителството одобри готвения законопроект за предотвратяване на корупцията, подготвян от вицепремиера по координация на европейските политики.
 

Кунева подчерта, че приемането на закона се разглежда като ключов тест за борба с корупцията през 2016 година от страна на Европейската комисия. „Този закон изпълнява всички препоръки, които са дадени след внимателен анализ от български заинтересовани институции, неправителствени организации и външни такива”, коментира Кунева.

 

По законопроекта са получени  28 становища от 23 институции, 5 граждански организации и всички четири организации, които влизат в новия орган – така нареченото Бюро за борба с корупцията, съобщи нюз. бг. „Повече от 60% от бележките са приети”, коментира Кунева. Тя обясни, че се разширява обхватът на лицата подаващи имуществени декларации и визира: ректори, директори на болници, бивш команден състав на армията. Законът е стеснен по отношение конфликта на интереси.

 

"Сега постоянната комисия за извършване на проверка за конфликт на интереси проверява над 100 хиляди човека и има слаби резултати. Над 70% са дребните случаи”, коментира Кунева и уточни, че законът отговаря на заглавието си и ще се концентрира върху корупция по високите етажи.

 

Вицепремиерът Меглена Кунева уточни, че Бюрото не започва първо проверката на магистратите, а това ще става по решение на съдебния инспекторат. „С г-жа Захариева имаме пълно разбиране по този въпрос”, заяви Кунева. Тя обясни, че с промените подаваните две декларации за конфликт на интерес и имуществените ще се припокрият в една и поясни, че е взета под внимание бележката на Сметната палата да бъде увеличен прагът на деклариране от 5 на 10 хиляди лева.

 

„Предвидени са проверки за почтеност на самите инспектори, работещи там” , поясни Кунева. Тя припомни, че законопроектът има подкрепата на парламентарните групи на ГЕРБ, РБ и АБВ. На въпрос как ще се доказва фактическо съжителство от две години, постановено в закона при подаването на декларациите за проверка на имуществото, Кунева заяви, че това не е новост в семейното право и не става въпрос за регистрация в общината.

 

По думите й има действия, които водят до такива изводи, примерно наличието на дете. „Това нито е нова фигура в правото, ние разчитаме на практиката”, каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6321 |16.03.2016 Фрог научи: БЛС 7 часа тайно решава съдбата на здравеопазването . 8| 3940 |13.03.2016 ДСБ решава съдбата си на национално събрание . 3| 4412 |02.03.2016 Симеонов: НС решава за комисията за разследване влиянието на Турция и Русия у нас . 7| 4785 |26.02.2016 Хамлетовски въпрос пред Ненчев-да бъде или не министър. Решава го утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads