Реклама / Ads
13| 5410 |05.07.2011 НОВИНИ

Съдят Шулева за издаване на държавна тайна

.
Л. Шулева
Шулева е четвъртият ни висш държавник, който се разследва за издаване на тайна.
 

Бившият вицепремиер и министър на икономиката от правителството на НДСВ Лидия Шулева е подсъдима за издаване на държавна тайна. По делото срещу нея вече са проведени две заседания, без да има съобщение за медиите, научи “24 часа”. Процесът тече в Софийския градски съд и е секретен, потвърдиха от прокуратурата. Според запознати с разследването Шулева е изправена пред Темида заради скандалното назначаване на Павел Павлов за шеф на дирекция "Информационно и комуникационно осигуряване" в икономическото министерство.

Обвинението твърди, че тя го поставила на отговорната длъжност, въпреки че му бил отказан достъп до класифицирана информация. На тази позиция той на практика имал достъп до всички секретни материали на ведомството. "Пълни глупости. Не очаквайте от мен да ги коментирам", каза вчера Лидия Шулева. Павлов и Таня Танчева, шеф на отдел "Компютърни мрежи", бяха задържани на 8 декември 2006 г. при зрелищна акция на маскирани полицаи в Министерството на икономиката. В кабинета му тогава бе открито и иззето куфарче с 31 хил. лв. В хода на разследването Павлов се прочу с фразата: "Пари се правят со пари и со дупе." Първоначалните твърдения на разследващите, че става дума за подкуп, не бяха доказани. Двамата бяха обвинени за престъпление по служба и за опорочаване на конкурс за обществена поръчка. Срещу Павлов се водят още две производства - за пране на пари и за изнасяне на класифицирана информация.

Шулева е четвъртият ни висш държавник
, който се разследва за издаване на тайна. Бившият вътрешен министър Румен Петков бе оправдан на две инстанции по обвинението, че е издал името на секретния сътрудник на ДАНС Алексей Петров. Бившия премиер Сергей Станишев се разследва за изчезналите доклади на ДАНС. Става дума за справка, писана от Иван Драшков, и още 8 документа, изчезнали от Министерския съвет и съдържащи класифицирана информация. Според магистратите те имат гриф "секретно" или "поверително". Експерти обаче трябва да кажат дали те са държавна тайна, или не.

Настоящият вицепремиер и министър на икономиката Симеон Дянков също се разследва за изтичане на класифицирана информация. Проверява се дали той не е издал тайна, след като от парламентарната трибуна огласи тайно споразумение между предишното правителство и БНБ. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5780 |24.06.2011 Независими са заканиха да съдят Костов . 6| 5292 |13.06.2011 Близки на Чората обмислят да съдят България в Страсбург . 2| 5261 |21.04.2011 Дамбовците съдят държавата . 43| 4803 |12.04.2011 СДС иска проверка на НЕК и БЕХ за агенти на Държавна сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads