Реклама / Ads
29| 5544 |17.06.2011 НОВИНИ

Съдии на протест срещу ВСС

.
Не е изключено магистрати с тоги да застанат пред Висшия съдебен съвет на протест и да искат оставката му. Подобна картина вече е наблюдавана във Франция. Това скандално обяви софийският съдия Калин Калпакчиев в ефира на БиТиВи, който заедно със Съюза на съдиите поиска оставката на ВСС.
 

Според него магистратите били скандализирани след последния избор на Владимира Янева за председател на СГС.

ВСС се е провалил във възможността да направи справедлив избор. Там се извършват безпринципни назначения на магистрати, неясни и непрозрачни. Така съдебната система ще се саморазруши, заяви Калпакчиев.

Според него основният проблем бил, че системата за атестиране във ВСС не работи ефективно и правилно, а се прилага формално. Това позволява вмешателство отвън и да се работи задкулисно. В задкулисието се появявали политически, приятелски, корпоративни и групови интереси. А след като има безпринципни назначения, значи мотивите може и да са други, заяви Калпакчиев, намеквайки за финансови интереси при назначенията.

Според него случаят с Владимира Янева не бил единствения. Подобна била ситуацията при назначението на Веселин Пенгезов за шеф на ВАС, а също и в Благоевград, Варна и др.

В закона и в конституцията няма механизми за отзоваване на магистратите от ВСС, но тази ситуация трябва да се промени, като се премине незабавно към изменение на закона за съдебната власт. Тогава, ако членовете на ВСС не подадат доброволно оставки, той трябва да бъде разпуснат.

Ако бях член на ВСС, щях да си подам оставка и да напусна този орган, обяви по Нова ТВ съдия Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите в България.

Тя е категорична, че Владимира Янева не е най-големият проблем на системата, а е просто илюстрация на това как работи ВСС, как наредбата на избор на магистрати не се прилага.

Куцкова предупреди, че ако ВСС не спре да се крие и не покаже прозрачност и обективност, това може да доведе до по-сериозни протести, защото напрежението в системата се покачва.

Тя предложи в евентуалните законодателни промени за функциониране на ВСС задължително да има и гражданска квота, освен парламентарната и политическата.

Освен това съставите на ВСС трябва да бъдат два – за прокурори и за съдии. Като пример тя даде, че Владимира Янева е предложена за председател на СГС от прокурор, а това създавало възможност за спекулации и за съмнения на обвързаности между обвинението и съда.

Скандалът в никакъв случай не се отразява положително на съдебната система и не допринася за нейния авторитет, категорична бе Куцкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6101 |15.06.2011 Неочакван свидетел с показания срещу Наглите . 11| 5641 |15.06.2011 Операция бламира делото срещу Мургина . 1| 4852 |14.06.2011 Фелдшерите готвят протести, министърът не дава . 7| 4877 |14.06.2011 Съдии обидени на Лечков, отказват правосъдие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads