Реклама / Ads
16| 5546 |02.12.2010 НОВИНИ

Съдии скочиха срещу ВСС заради "Наглите"

.
Съдиите от Наказателното отделение на Софийския градски съд, където се разглежда делото срещу групата за отвличания “Наглите”, скочиха срещу Висшия съдебен съвет.
 

От изявленията им става ясно, че с решение на ВСС кадровици “привикват” техни колеги, гледащи процеса. Делото не можа да тръгне от първи път заради отсъствието на един от адвокатите и още процесуални пречки, смятат магистратите.

Преди дни от Комисията по изпълнение мерките по организация работата по делата с висок обществен интерес в органите на съдебната власт (КИМОРДООИ) към ВСС съобщиха, че в понеделник ще изслушат съдия Виолета Магдалинчева за причините за отлагане на процеса и начините, по които тя ще осигури ритмичното му насрочване.

В писмо до ВСС наказателните съдии посочват, че възразяват срещу провеждането на насрочената от комисиятата среща в понеделник «със съдиите от 7-ми наказателен състав на СГС, разглеждащи делото срещу „Наглите”. Оттам уточняват, че цитират буквално прессъобщението на ВСС за срещата, тъй като «съдии не бихме си позволили да наричаме подсъдимите с наименованието на полицейската операция по задържането им».

Считаме, че среща със съдиите по висящо дело и провеждане на разговор за начина на разглеждането му в бъдеще ще подкопае усещането на обществото и на страните в независимостта на съда, защото Вие сте органът, от който зависи професионалната кариера на съдиите в състава на същия съд, казват магистратите. И апелират за отговорност от страна на ВСС, за да не се поставя в риск изходът на процеса.

Не поставяме под съмнение правомощията Ви да следите за движението на делата. Тези правомощия обаче са обвързани с друг механизъм за тяхната реализация. Не случайно в чл. 29 от Правилника за организация на дейността на ВСС и неговата администрация, в който са регламентирани правомощията на КИМОРДООИ, е посочено, че комисията може да изисква от административните ръководители писмени справки по движението на дела. Тази регламентация не е случайна. В нея е обективиран дължимият респект пред независимостта на съда, който разглежда делото. Затова е вменено задължението на административният ръководител, като външно лице за процеса, да изготвя и Ви предоставя справки по конкретни дела, казват магистратите.

Според наказателните съдии информацията, която се съдържа в протокола от съдебното заседание, ще бъде достатъчна, за да може ВСС да установи фактите за отлагането на делото – какво е било процесуалното поведение на съда по движението на делото, включително и действията на съдията-докладчик в подготвителния стадий, какви са били причините за отлагането на делото и каква организация е създал съдебният състав.

Разговорът, който възнамерявате да проведете само с двамата съдии от съдебния състав, не би могъл да бъде средство за правилната Ви ориентация по движението на процеса. Съдебният състав е колективен орган, в който участието на обществеността чрез нейните представители не бива да се подценява, подчертават още магистратите и се обръщат към ВСС да изпълни основното си правомощие – да представлявате съдебната власт и да осигурите нейната независимост.

Съдиите от наказателната колегия на СГС неправилно изтълкуваха желанието ни за среща, заяви за БТА членът на ВСС Пламен Стоилов. По думите му първоначалният замисъл е бил да се обсъди тактиката за водене на хода на делото, но не и за намеса по същество. Решението да се срещнем със съдийския състав не е опит да се оказва натиск, посочи той. След като във ВСС са получили писмото на съдиите е взето решение среща да няма, а членове на комисията само да се запознаят с протокола от заседанието по делото. Това ще стане в понеделник сутринта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4873 |02.12.2010 “Уикилийкс” ни забърка и в завера срещу Русия . 2| 4644 |02.12.2010 Отсъстващ свидетел отложи делото срещу Ал. Томов . 19| 5700 |30.11.2010 Станишев тръгна с подписки срещу ГЕРБ . 3| 7363 |30.11.2010 България притисна ЕС заради "Набуко"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads