Реклама / Ads
42| 4953 |24.01.2012 НОВИНИ

Съдии: “Внушенията” на Цветанов да бъдат разследвани

.
Прокуратурата да разследва твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че сегашният председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова действа в "услуга на организираната престъпност".
 

 

Това безпрецедентно искане към Борис Велчев отправиха във вторник трима авторитетни съдии, бивши председатели на организацията. Повод за отвореното писмо стана скандалът между Цветанов и съдия Мирослава Тодорова, който започнт с интервю на МВР-шефа пред столичен всекидневник.

Вицепремиерът обвини съдия Тодорова, че е действала в услуга на мафията като е забавила с две години и половина мотивите си по делото срещу Васил Маникатов. В същото интервю Цветанов призна, че ежедневно си говори с определени съдии и прокурори, определяйки ги като "носители на промяната".

Съдия Тодорова отговори веднага с отворено писмо, в което се казва, че Маникатов е осъден от нея на 8 години затвор при първоначален строг режим и към настоящия момент той все още трябва да е в затвора.

Поредният скандал между вътрешния министър и действащ магистрат предизвика говорителят на ССБ Нели Куцкова (Софийски апелативен съд), напусналият заради Владимира Янева член на Висшия съдебен съвет Капка Костова (Върховен касационен съд) и Стоил Сотиров от Върховен административен съд да отправят отвореното писмо.

В него тримата магистрати заявяват, че това е поредният опит на Цветан Цветанов да прави внушения и да се произнася за вината на подсъдими преди влизането в сила на тяхната присъда.

"Знаете, че за подобно изказване по висящо дело България вече е осъдена от съда в Страсбург. Понятно е ожесточението на министър Цветанов срещу позицията и действията на ССБ по повод на неговите яростни атаки срещу съда, довели дори до критичния доклад на Европейската асоциация на съдиите, изпратен и до Европейската комисия. Но направените от него внушения, че председателят на ССБ създава благоприятна среда в полза на организираната престъпност, няма да бъдат оставени от нас без последствие", се казва в позицията на тримата бивши председатели на съюза.

Те припомнят, че многократно Цветанов си е позволявал да отправя обвинения без конкретни факти срещу съдии, а призивите МВР да ги разследва са останали без отговор. Поради тази причина те за първи път се обръщат към главния прокурор Борис Велчев.

"В правомощията на оглавяваната от Вас институция е да изиска конкретната информация, с която господин Цветанов разполага и въз основа на която прави горните внушения по отношение на съдия Тодорова", се казва в писмото.

Съдиите настояват още прокуратурата да провери, ако Цветанов е имал факти, то защо не ги е предоставил на държавното обвинение навреме. Според тримата съдии твърденията на министъра са извън неговата компетентност, засягат интересите на правосъдието и увреждат конкретен съдия.

"И на други висши представители на изпълнителната власт в различни предходни правителства сме обяснявали, че в момента, в който тяхната политическа сила премине в опозиция, точно те са хората, които най-много имат интерес от независим съд, който няма да се страхува и да "служи” на силните на деня. И сега заявяваме, че ССБ няма да се откаже от действия в защита на независимостта на съда и на правовата държава", се казва в писмото.

Те настояват още да се разпореди проверка защо Васил Маникатов се е оказал извън затвора много преди изтичането на срока на присъдата му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 5756 |24.01.2012 Цветанов: Искат оставката ми партии, прикривали Сумиста и Трактора . 139| 7539 |23.01.2012 Сини и червени скочиха срещу Цветанов, искат оставката му . 31| 7687 |20.01.2012 Цветанов: Няма преведени суми от независими депутати към ГЕРБ . 11| 5388 |16.01.2012 Цв. Цветанов: Всеки пострадал има право на упреци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads