Реклама / Ads
2| 5201 |25.02.2015 НОВИНИ

Съдия от Благоевград издал незаконно разрешение за подслушване

.
Красимир Аршинков
Благоевградският окръжен съдия Красимир Аршинков е подписал искане за специални разузнавателни средства, за които впоследствие се е доказало, че са незаконни.
 

От документите става ясно, че потърпевши от незаконното подслушване са действащи митничари и полицаи, пише struma.bg.

 

В молба до ВСС бившия митнически инспектор Методи Митовски твърди, че тогавашният председател на Благоевградския окръжен съд Красимир Аршинков е разрешил неправомерно прилагането спрямо него на СРС-та.

 

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства отговаря след извършване на проверка по случая.

 

Издаден е документ, от който е видно, че спрямо Митовски са били приложени незаконно специални разузнавателни средства. Документът е подписан от председателя на институцията Бойко Рашков.

 

Рашков посочва, че документите са били изпратени до главния прокурор Сотир Цацаров и до председателя на Окръжен съд-Благоеврград.

 

През март 2013 г. Методи Митовски осъди прокуратурата за причинени имуществени и неимуществени вреди в резултат на неправилно повдигнато обвинение. Той заведе дело в Окръжен съд - Благоевград по Закона за отговорността на държавата, след като бе оправдан за престъпление по служба - съставяне на документ с невярно съдържание при внос на БМВ през митница Благоевград.

 

Митовски бе напълно оневинен след петгодишен наказателен процес. Той  поиска 26 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпян значителен тормоз, нарушено психическо и физическо здраве, смущения в съня и трудовата му функция.

 

Митовски твърдеше, че бил злепоставен пред съгражданите му, а следствие на създалата се публичност на наказателното производство срещу него родителите му получили силен стрес и починали един след друг за една година. Наред с това той изтъква, че за 4-годишния период, когато е бил обвиняем, не е получавал никакво възнаграждение поради временното му отстраняване като старши инспектор в митницата и семейството му останало без всякакви доходи.

 

На съпругата му било отпуснато обезщетение за безработица от 90 лева в продължение на 4 месеца. На него му било отказано изплащане на обезщетение, както и банкови кредити, поради обстоятелството, че е временно отстранен от работа. Поради липсата на парични средства, които били необходими за издръжката на двегодишния му син, той  бил принуден да продаде единственото си жилище, дарено му от родителите.

 

С тези мотиви Митовски настоява за обезщетение от 28 487 лв. за имуществени вреди. Съпругата му и неговият колега по съдба - бившият митнически инспектор Димитър Ризов, свидетелстват как му се е отразил процесът. Назначена е съдебно-психиатрична и психологична експертиза.

 

Вещите лица заключват, че  наказателното производство е причинило на Митовски психично разстройство - реакция на тежък стрес и разстройство в адаптацията, и е довело до по-тежко протичане на наличната преди това хипертонична болест. По делото е назначена и счетоводна експертиза, която установява, че за времето, през което е бил отстранен от митницата, е лишен от заплати в размер на 21 341 лв.

 

Съдия Росен Василев не кредитира твърденията,  че през този период семейството му е изпитвало остра нужда от пари поради простата причина, че тогава Митовски е раздал заеми на физически лица за стотици хиляди левове. Съдията осъжда прокуратурата да му плати 14 000 лв. обезщетение за неимуществени и 21 341 лв. - за имуществени вреди, следствие на неправомерно повдигнато обвинение. Съдебните разноски за близо 2000 лв. също ще трябва да се покрият от прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5197 |24.02.2015 Пуснаха съдията от Русе срещу 1000 лв. гаранция . 7| 6107 |20.02.2015 Съдия Атанасов от СГС поема делото "Октопод" . 15| 5494 |19.02.2015 ВСС отстрани Владимира Янева; не може да бъде и съдия . 6| 7461 |19.02.2015 Съдия Соня Янкулова с наградата "Юрист на годината"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads