Реклама / Ads
25| 6873 |10.12.2014 НОВИНИ

Съдия Ченалова: Не съм "гнила ябълка", а синдикът Велков е супер

.
Румяна Ченалова
Френският посланик е бил подведен, защото фактите са поднесени едностранчиво. Нека не забравяме, че в едно съдебно производство винаги има две страни. Съдията е най-добре запознат със случая.Това каза съдия Румяна Ченалова по bTV.
 
Ченалова се опита да се оправдава, че въпреки, че фирмите са платили, те са били наказани, защото са констатирани нарушения. Според нея не е без значение факта, че това е станало със съгласие на синдика. Не обясни обаче как точно е бил избран този синик и имал ли е връзка  други скандални случаи.

"За да бъде прекратено едно производство трябва да постъпи молба от кредитора, а такава не е постъпила. Винаги, когато се образува едно производство има възможността да се вземат предварителни обезпечителни мерки, които са взети. От една страна стои кредитора, който има право да получи вземанията си, те са шест, от другата страна стои предприятието, което иска да работи. Взетите мерки имат за цел да не се разпилява имуществото. По производството са спазени всички срокове", обясни съдийката.

В никакъв случай не става дума за кражба на фирма. Вещото лице, извършило експертиза върху цялата счетоводна документация, е установило какъв е размерът на вземанията. Няма как да се прикачват кредитори, посочи Ченалова. В хода на производството са установени неправомерни действия на двамата длъжници. В деня, в който синдикът е стъпил в дружествата, за да упражни контрол, той е бил възпрепятстван. Веднага след като синдикът си е тръгнал, дружествата са започнали да се разплащат, да сключват договори и други действия, без да го уведомят. Задълженията на дружествата са огромни, те са в размер на милиони левове, увери съдия Ченалова.

Много внимателно слушах обвиненията на френския посланик. Той заяви, че е подписан договор, който аз не съм получила и това също е нарушение. Синдикът Панайот Велков е такъв отскоро. Аз лични контакти с него нямам. Аз работя с 14 синдика. Оказа се, че за 6 дни производството е започнало и е прекратено, така че няма как да си го спомням. Много е важна екипната работа между съдията и синдика, рече още Ченалова, забравяйки, че уж нямала контакт с Велков. Трябва да има и психологически комфорт, когато се работи. Всеки един от съдиите работи с определен брой хора, като се подбират хора, с които се работи най-добре.

Той е много прецизен в работата си, дава много подробни и бързи оценки. Съдийката определи работата му като изключително добра. Охранителната фирма, съдействаща на синдика, е претендирала вземане от кредитора и задълженията са изплатени. Съдът не е сключвал договор с охранителната фирма.

По повод действията на българския съд френският дипломат каза, че в българската съдебна система има "гнили ябълки", като се аргументира с действията на Ченалова, която от известно време е в търговското отделение на СГС, но доглежда наказателното дело срещу Алексей Петров и още няколко души. Случаят вече е стигнал до Европейската комисия и предизвика гнева на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Вчера посланикът отиде лично при премиера Бойко Борисов, за да го запознае с казуса. Действията на съдията от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова по делото за несъстоятелността на дружествата "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" били насочени към рушенето ими превземането им от други фирми.
Съдия Ченалова периодично се озовава в центъра на скандали, като възникват и съмнения за корупционни практики. ВСС обеща да разследва случаите и да се произнесе относно някои спорни решения на съдийката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 25365 |07.12.2014 Татяна Дончева: Съдия Ченалова ми е състудентка, работи за ГЕРБ . 20| 11671 |07.12.2014 Нели Куцкова: Съдия Ченалова не трябва да се оправдава, а да се проверява . 8| 4675 |02.12.2014 Софтуерен специалист: Изборът на съдия по делото КТБ е манипулиран . 4| 4830 |13.11.2014 ВСС проверява как е избран съдията по делото за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads