Реклама / Ads
10| 11643 |26.07.2020 НОВИНИ

Съдия Костадинова, която пусна Брендо, осъди журналистка, подложена на дългогодишен тормоз

.
Източник: 5gmedia.bg
След близо 3-годишен процес, започнал на 17 октомври 2017 г., известната журналистка Соня Колтуклиева беше осъдена на първа инстанция от съдия Костадинка Костадинова от СГС на 1 година условно и 3 години изпитателен срок заради 6 750 лева “невнесени данъци”, според обвинението на прокуратурата. Това съобщава сайтът 5gmedia.bg.
 

На последното заседание по делото на 24 юли прокурор Лефтеров посочи смекчаващи вината обстоятелства с идеята за произнасяне на присъда по член, предполагащ административно наказание. Адв. Паулина Китанова поиска подзащитната й да бъде обявена за невинна, тъй като обвинението се гради само върху показанията на “универсалния свидетел” по множество обвинения Бисер Лазов, който 20 години е бил “дясната ръка” на банкера Цветан Василев, а след фалита на КТБ - се обърна срещу благодетеля си. Неговите твърдения, че Колтуклиева е получила 90 000 лева от фирма “Фина С” не бяха потвърдени от другите свидетели, Цветан Василев под клетва даде в Белград показания пред представител на българския съд, че не е нареждал на Бисер Лазов да дава пари на Колтуклиева, не е имал - той, КТБ или негова фирма пиар договор с нея, тя не е извършвала никаква дейност за него или фирмите му. Фактите по делото показват, че липсват счетоводни документи за изплатени суми, както и декларации пред НАП на “Фина С” за изплащане на сумите, както изисква законът. Според няколко решения на Върховния касационен съд, ако не съществуват документи, удостоверяващи точно и ясно кой е платецът на сумите, те не могат да бъдат считани за облагаем доход и по тях не се плащат данъци. От друга страна, при положение, че платецът не е поискал декларация за самоусигуряващо се лице, това означава, че самият платец е трябвало да внесе авансово необходимия данък.

В случая със Соня Колтуклиева няма документи, показващи кой е платецът по твърденията на Бисер Лазов; няма договор; няма никаква дейност от страна на Соня Колтуклиева, пише още 5gmedia.bg.

ВКС също изисква да бъде посочена дейността, заради която е платена сумата. Това в разглеждания случай отсъства. Тоест, не са на лице никакви основания сумата, дори да е била получена, да се смята за облагаем доход.

НАП удостовери официално пред СГС, че Соня Колтуклиева и нейната фирма нямат публични задължения, както и, че претендираните от прокуратурата 6 750 лева са внесени още на 1 август 2017 г. авансово, преди началото на съдебния процес на 17 октомври 2017 г..

В съдебната зала Соня Колтуклиева заяви, че обвинителната пледоария на прокурор Лефтеров сякаш е писана от автор на жълта медия, а тя самата е класически случай на това как силните на деня могат да тормозят и да се опитват да смажат един журналист, който критикува властимащите. “Понеже не успяха години наред да ми запушат устата по друг начин, вкараха ме в съда”, каза тя.

Както е публично видно, любим маниер на прокурорите и политиците е да отбиват неудобни въпроси с дежурната реплика: “не отговаряме на обвиняеми”. Затова хората са по улиците и площадите, заради липсата на справедливост. България е най-критикуваната държава-членка на Европейския съюз за отсъствието на реформи в правосъдната система и за отсъствието на върховенство на закона. На 13 юли 2020 г. Посолството на САЩ в България огласи по повод на протестите позиция, в която се казва: “Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България.”

Искът, послужил като основание за повдигане на обвинението срещу журналистката е на НАП - същата НАП, която беше принудена да признае след запитване от ГД “Боец”, че през последните 10 години не е събрала 16 милиарда лева от невнесен ДДС. А финансовият министър Владислав Горанов призна, че ръководената от министерството на финансите Държавна агенция по хазарта не е събрала от хазартни фирми на обвиняемия Васил Божков държавни такси в размер на 700 милиона лева и така е ощетила държавния бюджет с безпрецедентно висока сума. Премиерът Борисов, искайки оставката на министъра, заяви, че не е разбрал как така Владислав Горанов е допуснал това; тази мрачна констатация е била споделена и от коалиционните партньори.
Но последствия за бившия финансов министър няма.

В многобройните си медийни изяви Соня Колтуклиева обясни, че проблемите й започват през ноември 2014 г. след нейни телевизионни коментари за главния прокурор Сотир Цацаров и неговите обвързаности и публикация в Bulgaria News защо Владислав Горанов не бива да става финансов министър в кабинета “Борисов 2”. Соня Колтуклиева първа разкри в студиото на ЕвроДикоф, че Владислав Горанов живее в луксозния комплекс “Есте” на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

За медийна бухалка срещу Соня Колтуклиева от 12 ноември 2014 г. беше използвана Маргарита Михнева, която обиколи медиите: от БЛИЦ и ПИК през”Уикенд” и “24 часа” до БНТ, с твърдения, че Соня Колтуклиева е взимала пари от КТБ, по договор за пиар, за да хвали банката и банкера Цветан Василев. Софийски градски съд установи, че всички твърдения на Михнева са лъжи и я осъди, а Върховният касационен съд потвърди присъдата за клевета, като задължи Маргарита Михнева да изплати исканото обезщетение, което тя не е сторила вече 2 години. Адвокатът на Соня Колтуклиева Николай Хаджигенов нарече Маргарита Михнева “говорител на прокуратурата”. Самата Маргарита Михнева по Нова телевизия през юни 2014 г. заявява, че в атаката срещу КТБ прокуратурата е действала поръчково, но после изцяло застава на страната на главния прокурор Цацаров.

Коя е съдия Костадинка Костадинова?

Тя стана публично известна по следния повод: “По някаква странна ирония тъкмо съдията Костадинка Костадинова, която тази седмица взе решение да пусне Брендо, през май миналата година го вкара в ареста по подозрения, че смята да бяга.
През февруари тази година същият магистрат даде на Евелин Банев седем години и шест месеца затвор за пране на повече от 11 млн. евро, придобити от трафик на дрога. По същото дело като негови съучастници условни присъди получиха жена му Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и неговият доведен брат Симо Карайчев. Неотдавна излязоха и мотивите за тази присъда, от които ставаше ясен механизмът, по който Брендо е прехвърлял милиони долари от трафика на наркотици от една на друга офшорни фирми, за да прикрие следите на престъпния си бизнес.

В съобщението до пресата пише, че според съдия Костадинка Костадинова опасността от укриване на Евелин Банев от миналата година досега е намаляла до степен, че мярката за неотклонение може да бъде сменена с по-лека такава.”

...Соня Колтуклиева и адв. Китанова ще обжалват тежката и напълно необоснована, според тях, присъда на съдия Костадинка Костадинова пред Върховния апелативен съд. Последната дума по делото ще има третата инстанция - Върховният касационен съд.

Соня Колтуклиева е категорична, че ще запознае с 6-годишния тормоз, упражняван от държавата върху нея международни журналистически организации и еврокомисаря по правосъдието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 17482 |20.07.2020 Илиан Василев: Виждам в екрана политоложка, на която управляващите наливат по половин милион да громи протестиращите . 8| 5713 |15.07.2020 Съдия Петрова отхвърли поискания й отвод. "Делото КТБ" продължава . 15| 6439 |10.07.2020 Христо Проданов: Президентството е единствената институция, която не е обсебена от мафията . 7| 13965 |09.07.2020 Проф. Ивайло Дичев: Няма земна сила, която да свали охраната на Пеевски и Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads