Реклама / Ads
4| 6103 |21.03.2015 НОВИНИ

Съдия Магдалинчев от ВАС ще решава за лиценза на КТБ?

.
Боян Магдалинчев
Съдията Боян Магдалинчев ще е председател на 5-членния състав на Върховния административен съд, който ще разглежда казуса с лиценза на КТБ. Вече цяла седмица той изучава папките с материалите по делото, каквото право няма, защото все още не е определен съставът, съобщиха за Фрог нюз източници от ВАС.
 
Това е недопустимо и дава основание за съмнения, че въпросът е предрешен, коментират юристи.

Шефът на Върховния административен съд Георги Колев обясни неотдавна, че е готов лично да влезе в съдебния състав по делото за лиценза на КТБ след поредните критики по повод бавното гледане на казуса. Той обаче не е съгласен, че има забавяне на съдиите. Според него до средата на април ще има решение по казуса.

“Съзнавам сериозността на проблема, ако трябва и лично ще вляза в състава по делото за лиценза на КТБ. Забавяне обаче няма”, бяха точните думи на Колев.

Ден преди това премиерът Бойко Борисов упрекна съда, че се бави с решението по делото. Той каза, че банката се ограбва, докато съдът се бави с решението. Премиерът обаче не обели и дума за прокуратурата, която би трябвало да се заеме с квесторите, ако те наистина съучастват в разграбането на КТБ.

Очевидно Георги Колев се е отказал да съдийства по казуса, а с това ще се заеме Боян Магдалинчев, след като бъде проведена процедура по "случаен избор". Магдалинчев е шеф на 2-о отделение на ВАС.

В работата на ВАС се намеси и фиансовият министър Владислав Горанов. На свой ред той обяви: "Имам уверението, че в кратки срокове, а не в предварително заявените, ще имаме решение по жалбите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ и ще влезем в класическата несъстоятелност - така както тя е разписана в Закона за банковата несъстоятелност с назначаването на синдиците". Казва го на 8 януари, а след това ВАС наистина се забързва и на 13 януари решава да остави без разглеждане жалбите на двата най-големи акционера - "Бромак" и Bulgarian Acquisition Company II, както и на единия изпълнителен директор Орлин Русев и миноритарния акционер Вера Ахундова. Това решение обаче изглежда най-малкото спорно, тъй като единият от тримата членове на съдебния състав - Соня Янкулова, е подписала с особено мнение. Според нея има опасност делото да отиде в съда по правата на човека в Страсбург. Логиката е, че квесторите са назначени от БНБ като част от оздравителната процедура по специален надзор. Към датата на отнемане на лиценза обаче те като представляващи банката са такива против волята на акционерите. "Те не са изразили съгласие тези органи да ги представляват и по отношение на преценката да се оспори ли актът на централната банка за отнемане на лиценза. Когато си дал съгласие да ти се прелее кръв, не значи автоматично, че си дал съгласие и да ти се ампутират двата крака", пише цветисто съдия Янкулова.

Съдия Боян Магдалинчев е баща на Виолета Магдалинчева, която бе съдия по делото за отвличания "Наглите". Именно тя осъди четирима от бандата и оправда двама - Павел Петков-Прасето и Цветозар Славчев-Църо. Освобождаването на Прасето и Църо, както и условните присъди за братята Лебешковски разчароваха дълбоко жертвите и техните семейства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4408 |16.03.2015 В Сърница ДПС води на ГЕРБ с 242 гласа, РБ решава избора . 16| 4304 |14.03.2015 НДСВ решава за бъдещето си на Национален съвет . 9| 5030 |11.03.2015 Избраха съдия Биляна Чочева за делото на Цветанов във ВКС . 6| 5060 |06.03.2015 Борисов: До утре разписвам оставката на Лазаров, за нов шеф на ДАНС решавам сам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads