Реклама / Ads
0| 4815 |23.07.2015 НОВИНИ

Съдия Панов: Съдебната реформа е компромисна, окастрена

.
Лозан Панов
За някои политици е добре да няма реформа, защото всички обвиняват за застоя на България самата съдебна система, а това е полезно за политиците. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в ефира на бТВ.
 
Имаме исторически политически компромис, дали това е съдебната реформа на компромиса? Новината е, че утре ще има новина, каза още Панов в ефирна.

Има оптимизъм в тази реформа, това е разделянето на Висшия съдебен съвет на две, защото знаем, че рибата мирише от към главата. Въпросите, които касаят съдиите трябва да бъдат решавани от самите тях, категоричен е Панов. Ако политиците бяха заложили на по-радикална реформа то сега нямаше да сме в това положение. Компромисният вариант е доста поокастрен, което ще доведе до отговорност на самите политици.

„Когато се правят предложения в 12 без 5, после 12 без 4, без три, нещата се поставят под въпрос. Но пък има нещо оптимистично. И това е разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска квота. Тъй като ВСС е главата на съдебната система, а всички знаем, че рибата се вмирисва откъм главата, очевидно е, че там трябва да се смени моделът”, коментира Панов.

Реформата трябва да продължи, защото имам доста въпросителни към нея, каза Лозан Панов. Дебатът трябва да бъде професионален с компетентни специалисти. Добрият знак е, че се разделя Висшият съдебен съвет, но остават възможностите за още окастряне на окастрената реформа. Важно е хората да повярват, че се случва нещо. Има достатъчно енергия вътре в самата система и в самото общество. Тази енергия не бива да се губи. Не всичко е в ръцете на съдебната система, коментира Панов.

За някои политици е добре да няма реформа, защото всички обвиняват за застоя на България самата съдебна система, а това е полезно за политиците, алармира Лозан Панов.Ако бяха заложили на по-кардинална реформа, положението нямаше да е такова.


Нужно е ние самите да сме много критични към гнилите ябълки в съдебната система. Хората са много важни за системата. Кои ще бъдат хората, правещи промяната, зависи от Висшия съдебен съвет, каза Панов. Трябва по-сериозно отношение на всички политически партии, които искат промяна в Конституцията, посочи Панов.

Лозан Панов поясни, че съдебната реформа трябва да продължи с процесуалните закони. „Говорих за човечност, за вродено чувство за справедливост, за нормалната човешка съвест, която във всеки момент ни подсказва кое е правилното решение. Хората са много важни за системата. Важни са хората, които правят промените, посочи Моника Маковей. Кои всъщност ще са хората във ВСС – това е въпросът”, коментира председателят на ВКС.

"Мимикрия на реформа никой не може да понесе, търпението на всички се изчерпа", заяви Лозан Панов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 20621 |23.07.2015 Татяна Дончева размазва ДПС ГЕРБ, АБВ и Фронта за съдебната реформа . 0| 4879 |22.07.2015 БДЦ дава рамо на съдебната реформа . 0| 4391 |22.07.2015 Борисов на крака в НС, не се разбра с Миков за съдебната реформа . 0| 4777 |21.07.2015 Нинова: Министър Иванов спекулира с подкрепата за съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads